Hou jij van de kerstsfeer met lichtjes en kerststalletjes? Dan is het wandelen van de kribkesroute in Liempde wat voor jou!

Overal lichtjes

In de donkere dagen voor kerst zoeken mensen naar het licht. In Liempde hoef je niet lang te zoeken, want daar wordt het hele dorp in het licht gezet, is ook te zien in Zin in morgen. Het is inmiddels een groots ritueel waarbij vrijwilligers met elkaar het hele dorp met de meest uitnindige kerstverlichting versieren. 

Maar er is meer: je kunt in Liempde ook een kribkesroute lopen. Dat is een uitgestippelde wandeling langs allerlei kerststalletjes. De kribkesroute loopt langs een bonte verzameling kerststallen die door de plaatselijke ondernemers en inwoners zijn neergezet. Dit jaar is alweer de elfde aflevering van de kribkesroute in Liempde en mocht je nog niet in de kerstsfeer zijn, dan kom je het hier zeker.

Traditie geboren

De Kribkesroute werd bedacht door Anton van de Ven, die in 2010 in het Limburgse Epen zo onder de indruk was van een kerststallenroute dat het zijn droom werd dat ook in zijn eigen dorp op te zetten. In 2012 vroeg hij zijn dorpsgenoten om een kerststal te plaatsen en voor hij het wist was de traditie geboren. De eerste keer waren er zo’n vijftig kerststalletjes te bewonderen, maar ieder jaar gingen er meer dorpsbewoners gingen meedoen, helpen én wandelen. Binnen een aantal jaren groeide de Kribkesroute uit tot een van de grootste kerststallenroute van Nederland met meer dan 250 kerststallen. In het hele dorp vind je de mooiste kerststallen; traditioneel, van lego, zelfgemaakt, piepklein, of juist levensgroot. De stalletjes worden met een enorme dosis creativiteit en plezier gemaakt en tentoongesteld.

Tot Driekoningen

In combinatie met ‘Liemt in ’t Licht’, waarbij de oude straten, huizen en boerderijen worden verlicht, is het met kerst dus een waar spektakel in Liempde. Er rijdt zelfs een treintje langs de route, de ‘Kribkes Express’. Leuk om met de kinderen te doen of met iemand die wat slechter ter been is. Benieuwd naar de kerststallenroute van Liempe?  Je kunt de kribkeswandelingen lopen tot en met Driekoningen op 6 januari 2024. Meer informatie vind je op de site kribkesrouteliempde.nl.

Hoe zat het ook alweer?

Voor de oorsprong van de kerststal zoals we die tegenwoordig kennen, moeten we terug naar de monnik Franciscus van Assisi. In 1223 kreeg deze monnik van paus Honorius III toestemming om kerstnacht te vieren met levende personen. Zo kon hij het verhaal een gezicht geven, zodat het ook de arme, ongeletterde bevolking kon bereiken. In de buurt van het klooster van het Italiaanse Greccio was een grot waar Assisi een stalletje bouwde. Hij regelde echte mensen en echte dieren en legde een kind in een voerbak. Een levende kerststal dus. Tijdens kerstnacht droeg hij er de mis op en maakte daar veel indruk mee. En onbedoeld startte de Italiaanse monnik zo een traditie.

Foto: Wikipedia

Zin in morgen - kerststal