Samen lezen is leuker: zó begin je een leesclub

Hou je van lezen maar kom je er niet zo vaak aan toe als je zou willen? Of wil je je leeservaring graag met anderen delen? Dan is een boekenclub echt iets voor jou. Je kunt je aansluiten bij een bestaand groepje, maar ook met wat mensen je eigen boekenclub starten. Wij geven tips hoe je dat aanpakt.

Een mooi boek is als balsem voor de ziel. Even weg van het hier en nu, geen alledaagse beslommeringen aan je hoofd. Ga lekker zitten met een kop thee binnen handbereik en laat je meevoeren naar verre werelden, bijzondere levens of fascinerende tijdperken. Misschien nog wel leuker wordt het als je die ervaring kunt delen met andere mensen. Dat kan, daarvoor bestaan leesclubs of boekenclubs. Met een groepje mensen spreek je af dat je een bepaald boek leest, waarna je bij elkaar komt om het samen te bespreken.

Als er al een leesclub in jouw kennissenkring is, kun je je daarbij aansluiten. Is dat niet zo en heb je er behoefte aan? Dan begin je er gewoon zelf een. Wij helpen je op weg met wat tips.

Bibliotheek

Als je een leesclub wilt beginnen, dan is de bibliotheek in de buurt je beste vriend. Daar vind je niet alleen een bijna onuitputtelijke voorraad boeken, maar de medewerkers kunnen je ook adviseren over geschikte boeken om te bespreken in je club. Op de site van de bibliotheek vind je ook handige vragen aan de hand waarvan je met je clubgenoten een boek kunt bespreken.

Wie doen er mee?

Waarschijnlijk zijn er in je eigen netwerk al een paar enthousiaste boekliefhebbers te vinden die graag over boeken willen praten met anderen. Kun je niemand vinden in je familie of vriendenkring? Plaats dan een berichtje op bijvoorbeeld Facebook. Wedden dat zich meteen mensen melden die zich willen aansluiten? Het is handig als de club maximaal zeven leden heeft. Dan komt iedereen voldoende aan bod.

Waar?

Zoek een plek om bij elkaar te komen De bibliotheek leent zich hier natuurlijk goed voor als grote ruimte met veel zitplekken. Een andere plek kan ook; een café, bij iemand thuis of een buurthuis. Het maakt op zich niet zo veel uit als de plaats maar goed te bereiken is voor alle leden van de leesclub en je moet elkaar wel goed kunnen verstaan. 

Hoe vaak?

Hoe vaak je bij elkaar komt, hangt onder anderen af van de leessnelheid van de leden maar ook van hun beschikbare tijd. Het is handig om hier van tevoren goede afspraken over te maken, zodat iedereen dezelfde verwachtingen heeft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De uitleentermijn van een leeskoffer is zes weken, dus dat zou het uitgangspunt kunnen zijn voor hoe vaak je afspreekt.

Kies een boek

Bij het maken van een goede keuze helpt de bibliotheek. Om het makkelijk te maken hebben ze al uitgebreide boekenlijsten op de website gezet. dus opties genoeg! Als je een titel gekozen hebt, krijg je een 'leeskoffer' mee met zeven exemplaren van dat boek. Je kunt één lid van de leesclub verantwoordelijk te maken voor de boekenkeuze of iedere keer iemand anders het boek laten kiezen. Of laat je verrassen door bijvoorbeeld lootjes te trekken.

Gespreksleider?

Je hebt allemaal het boek gelezen en komt bij elkaar om erover te praten. Maar hoe begin je nou zo’n gesprek? Hoe zorg je ervoor dat mensen niet door elkaar heen praten, maar dat iedereen wel aan bod komt? Daarvoor kun je het best iemand aanwijzen die het gesprek in goede banen leidt. De gespreksleider brengt het gesprek op gang, brengt structuur aan en houdt de tijd in de gaten. Je kunt ook per keer iemand anders gespreksleider laten zijn.

Wil je extra tips voor het voeren van discussies? Maak dan gebruik van ‘Een Schitterend Gesprek’, een set van 32 verdiepende vragen die elke bijeenkomst tot een succes kan maken. Vraag ernaar bij je bibliotheek!

Lekker bezig?

Tijdens de eerste bijeenkomst maak je ruimte om te bespreken wat iedereen van de club verwacht. Eens in de zoveel tijd kijk je met elkaar of de verwachtingen worden waargemaakt of dat het misschien net iets anders kan. Je zou daarvoor een aparte bijeenkomst kunnen afspreken, zodat je er genoeg tijd voor uittrekt. Zo creëer je een leesclub die voor iedereen waardevol is en blijft. Veel leesplezier!