6 redenen om voor te lezen, óók aan volwassenen

Zodra we volwassen worden stoppen we met voorgelezen worden. En dat terwijl voorlezen zo veel voordelen heeft. Wij zetten er zes voor je op een rijtje.

Voor het slapengaan tegen je ouders aankruipen en meegenomen worden in de mooiste verhalen: bijna iedereen heeft warme herinneringen aan voorgelezen worden als kind. Maar als je volwassen bent, verdwijnt dat. Zonde! Tijd om het voorleesritueel nieuw leven in te blazen.

Want (voor)lezen is niet alleen heel leuk, het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen én is een bijzonder moment van verbinding, verwondering en vertraging. Hoe dat precies zit leggen we je hier uit.

 

1. Voorlezen werkt ontspannend

Uit onderzoek blijkt dat slechts zes minuten lezen per dag je stressniveau al voor zo'n zestig procent kan verminderen. Tijdens het voorlezen daalt namelijk de activatie van het deel van je hersenen dat dreiging en gevaar oppikt. Daarnaast zorgt lezen met een dierbare voor een fijn en veilig gevoel, wat ook weer ontspannend werkt. Plan je voorleesritueel dus voor het slapengaan, en je slaapt als een roos. 

 

2. De start van een goed gesprek

Je samen onderdompelen in een verhaal kan interessante gesprekken opleveren. Je leest misschien verhalen die verder van je dagelijks leven afliggen, waardoor er thema's voorbijkomen die anders onbesproken zouden blijven. Een verhaal kan ook een goede ijsbreker zijn om moeilijke onderwerpen te bespreken.

 

3. Verlicht somberheid en angst

Op verschillende manieren kan lezen je helpen bij somberheid en angst. Het (voor)lezen van zelfhulpboeken bijvoorbeeld biedt je handvatten om met de moeilijke dingen van het leven om te gaan. Het lezen van fictie geeft je juist even afleiding van je eigen problemen. Daarnaast wordt tijdens het voorlezen dopamine aangemaakt, één van de vier belangrijke gelukshormonen.

 

'De boeken die je leest worden deel van je wereld samen'

Grete Simkuté, schrijver

4. Een jong brein

Uit onderzoek blijkt dat lezen het verouderingsproces van je hersenen kan vertragen. Het verbetert je geheugen, je woordenschat en het vermogen om analytisch te denken. Je bent namelijk maar met één ding tegelijk bezig, een verademing voor je brein.

 

5. Een sterke band

Voorlezen is de sleutel tot verbinding. Bewust tijd met elkaar doorbrengen is een uitdaging in onze hectische samenleving. Door samen in een verhaal te verdwijnen ontstaat een sterke, emotionele band.

 

6. Lezen maakt je empathisch

Mensen die fictie lezen blijken empathischer te zijn. Lezers hebben meer begrip voor de verlangens, overtuigingen en gedachten van anderen, zelfs als ze het daar niet mee eens zijn. Lezen opent namelijk je brein voor nieuwe ideeën en perspectieven. Ook opmerkelijk: mensen die veel fictie lezen blijken beter overweg te kunnen met onzekerheid dan mensen die non-fictie lezen.