President of the Episcopal Conference of Italy, Italian Cardinal Matteo Maria Zuppi (C) attends the 77th General Assembly of the Italian Bishops' Conference (C.E.I.) on May 25, 2023 in The Vatican. Filippo MONTEFORTE / AFP

Rome, 5 juni 2023Kardinaal Matteo Zuppi is vandaag en morgen in de Oekraïense hoofdstad Kyiv als speciale gezant van paus Franciscus. Dat heeft het Vaticaan vanochtend meegedeeld.

“Het belangrijkste doel van dit initiatief is om diepgaand te luisteren naar de Oekraïense autoriteiten over mogelijke manieren om een rechtvaardige vrede te bereiken en om gebaren van menselijkheid te ondersteunen die de spanningen kunnen helpen verminderen”, aldus het communiqué van de Heilige Stoel.

Kardinaal Zuppi (67) is aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. Hij is verbonden met de Gemeenschap van Sant’Egidio, een katholieke lekenvereniging die zich inzet voor de armen, interreligieuze dialoog en conflictoplossing.

Meer dan dertig jaar geleden was Zuppi een van de vier bemiddelaars van de twee jaar durende vredesonderhandelingen tussen strijdende partijen in Mozambique. Die onderhandelingen resulteerden in de Algemene Vredesakkoorden van Rome, waardoor in 1992 een einde kwam aan de in 1976 uitgebroken burgeroorlog in de voormalige Portugese kolonie. Zuppi werd daarop beloond met het Mozambikaans ereburgerschap.