Verkondiging St. Gerlachuskerk, Houthem-St. Gerlach
Pastoor Constantijn Dieteren

Lezingen:
Sirach 27, 4-7
1 Korintiërs 15, 54-58
Lucas 6, 39-45

Het feest van Carnaval kent weliswaar zijn hoogtepunt in deze drie dagen, maar in feite wordt in onze dorpen al wekenlang dit feest van onderlinge verbondenheid gevierd: met verschillende Bonte-avonden, prinsenrecepties, feestavonden voor jong en oud. Maar ook de verschillende bezoeken welke de prins en de Raad van Elf brengen aan de verschillende oudere en zieke mensen, thuis of in verzorgingshuizen.

Wij, als parochies, willen graag al deze activiteiten vanuit vastenavond gebeuren een warm hart toedragen, want het is een teken dat de onderlinge sfeer in het dorp goed is. En om die goede onderlinge sfeer, om die goede verbondenheid met elkaar, daar gaat het om.

Daarom heb ik nooit kunnen begrijpen waarom sommige mensen denken dat carnaval en ons Katholieke geloof niet samen zouden kunnen gaan. Niet alleen vanwege de oorsprong: het Vastenavond aan de vooravond van de Vastentijd maakt de onderlinge band duidelijk, maar ook het feest zelf, goed gevierd, is zo katholiek.
Natuurlijk niet als je bij carnaval alleen maar denkt aan drinken, uitgaan, of immoreel gedrag, maar wel als je kijkt naar de werkelijke betekenis van het vastenavondfeest. Vanuit de traditie is het namelijk ook het feest van de omkering, de wereld op zijn kop.
Ook de boodschap van Jezus is vaak de wereld op zijn kop. Het relativeren van wat normaal zo belangrijk lijkt, is heel bijbels. Het relativeren van macht, geld, bezit, van wat je zelf bent, het hoort zo bij ons geloof.
 
Eigenlijk is de betekenis van het masker bij carnaval dezelfde als de betekenis van het askruisje met Aswoensdag: Mens wat stel je je toch vaak aan, want wat stel je nu eigenlijk voor. Is al datgene waar je je normaal zo druk over maakt nu wel zo belangrijk? Al dat uiterlijke gaat immers voorbij. Wat blijft, wat eeuwigheidswaarde heeft, dat is alleen van belang: de liefde, het geloof, de hoop, de vreugde met elkaar.

Met carnaval, mede dankzij de vaak fantastische optredens, waarbij ons een spiegel wordt voorgehouden.
Kijk nu eens naar jezelf, maak jezelf toch niet zo belangrijk. Ben liever dankbaar en blij met wat je bent, met wat je wel nog kunt, pak elkaar gewoon bij de hand en beweeg samen heen en weer.

Om met Jezus woorden van vandaag te spreken:
Oordeel toch niet over elkaar. We zijn allemaal maar mensen, met onze goede en minder goede kanten. Kijk naar jezelf, verhef jezelf niet boven de anderen, en geniet van het zijn met elkaar.
Want als Vastenavond iets is, dan is het wel het feest van de verbondenheid. En dat hebben wij zo hard nodig in onze huidige maatschappij, de verbondenheid met elkaar.
Carnaval, het feest van de dankbaarheid voor al het mooie dat wij als een geschenk van Onze Lieve Heer gekregen hebben en om dat vanuit de verbondenheid met elkaar te vieren.

Mooie Vastenavonddagen toegewenst.

Carnaval kint zien hoogtepunt weliswaar in dees drie daag, mer in feite wirt in osse dorpe al weake lank dit feest van onderlinge verbondjeheid. Geveerd: mit heel get Bonte aovenden, prinsenrecepties, feestaovenden veur jonk en oud. Mer auch de verschillende bezeukjes welke de prins en de raod van elf bring aan de verschillende aajer en kranke luuj ,toes of in verzorgingshoeze. Veer es parochies wille mer wat ger al dees activiteiten van ut vastelaovend gebeure ein warm hart toedrage, want het is ein teken det de onderlinge sfeer in ut durp good is.
En om die gooi onderlinge sfeer, om die gooi verbonjeheid mit elkaar, dao get ut om.
Dorum hub ich nooit kinne begriepe waarom sommige minsen dinke det carnaval en os Katholieke geleuf neet same zou kinne goan.
Neet allein vanwege de oorsprong: Ut Vastelaovend aan de veuraovend van de Vastentied, maak de onderlinge bandj duudeluk,
Mer auch ut feest zelf, Good gevierd, is zo katholiek.
Natuurluk neet es ze bie carnaval allein mer dinks aan drinke, oetgon, of inmoreel gedrag, mer waal es ze kieks nao de werkeluke betekenis van ut vastelaovendfeest, Vanoet de traditie is ut nameluk auch ut feest van de omkering
De wereld op zinne kop,
Auch de boodsch van Jezus is duk de wereld opzinne kop.
Ut relativeren van waat normaal zo beangriek liekt is heel bijbels.
Ut relativeren van mach, geldj, bezit, van wat ze zelf bus,
Ut heurt zo bie os geleuf.

Eigenlijk is de betekenis van ut masker bie carnaval Utzelfde es de betekenis van ut askrutske mit asselegoodsdaag: Mins wat stels dich duk aa,Want waat stel se noe eigenluk veur,Is al det gene wo ze dich normaal zo druk euver maaks noe waal zo belangriek. Al det oetereluke geit immers voorbie, Waat blieft, waat eeuwigheidswaarde hit, Det is allein van belang: de leefd  ,ut geleuf ,de haop, de vreugde met elkaar.
Mit carnaval, mede dankzij d duk fatastische butereedners wirt os ein speegel veurgehaaie.
Kiek noe eens no dichzelf, num dich zelf neet zo wichtig,
Bun leever dankbaar en blie mit waat ze bus, mit waat ze waal nog kins,
Pak elk gewoon bie d handj en schunkel eens richtig mit.
Om mit Jezus woorden van vandaag te spreake:
Oordeel toch neet toch euver ein elkaar
Ver zeen allemol mer minse,
Mit os gooi en minder gooi kantje, kiek nao dichzelf, ming dich dorum mer niet te veul, en geneet van ut zeen mit elkaar.
Want es Vastelaovend get is dan is ut waal ut fees van de verbonjenheid
En det hubbe veer zo hel nudig in osse huidige maatschappie
De verbonjeheid mit elk,
Carnaval ut feest van de dankbaarheid veur al ut schone det veer als ein geschenk van Osse Leve Hier  gekregen hubbe en om det vanoet de verbondjeheid mit elkaar te vieren.

Schoon Vastelaovenddaag toegewins