Mede door de 2Doc: De blauwe familie is het onderwerp racisme en discriminatie binnen de politie actueler dan ooit tevoren. Doordat in de documentaire klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord kwamen die hiervan melding maakten bij hun werkgever, is er een grotere belangstelling voor dit onderwerp gekomen en zijn al de nodige acties ondernomen.

In de docu worden persoonlijke verhalen belicht die ook op korpschef Henk van Essen grote impact heeft. "Elke collega die dit heeft meegemaakt, is er een teveel", zegt hij hierover. Op initiatief van DENK volgde naar aanleiding van De Blauwe familie een debat in de Tweede Kamer over racisme en discriminatie binnen de politie met als gevolg een verscherping van het huidige beleid.

Tijdens een recent topoverleg werd door vooraanstaande politiefunctionarissen een gezamenlijke verklaring regen racisme en discriminatie opgesteld om dit onderwerp bij de Nationale Politie harder aan te pakken, meldt het NRC. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer, die verantwoordelijk is voor het diversiteitsbeleid, zei tegen die krant dat agenten die zich racistisch hebben gedragen of uitgelaten er voortaan niet meer met 'een goed gesprek’ vanaf komen. ‘’Discrimineren, racistisch gedrag, buitensluiten, het moet altijd consequenties hebben.’" Aldus korpschef Liesbeth Huyzer.

De blauwe familie terugkijken? Klik hier.