Filmmaker Allard Detiger groeit op met een moeder met borderline. Na twintig jaar nauwelijks contact, krijgt hij een telefoontje van de politie: zijn moeder kan niet meer voor zichzelf zorgen. Allard neemt een deel van de zorg op zich, maar raakt hierdoor verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Hij besluit alles te gaan filmen: ‘Het maken van Puinhoop gaf me een uitweg van de ‘puinhoop’ in mijn leven.’

De camera als schild

Naarmate zijn moeders toestand verslechtert, worden de muren die Allard bewust tussen hen had gebouwd steeds brozer. Moeder en zoon vervallen al snel in oude patronen vol ruzie en verwijten. Allard heeft geen idee hoe hij ermee om kan gaan. Dwangmatig is hij alles op video gaan vastleggen: van de uithuisplaatsing tot de gesloten psychiatrische inrichting waar ze gedwongen werd opgenomen.

De camera creëerde afstand en leek hem te beschermen. Allard bleef zich afvragen waarvoor hij het deed. Was het puur als schild? Of was hij bewijsmateriaal tegen haar aan het verzamelen? ‘Nadat ik een dag met haar had gefilmd dacht ik vaak: ‘Het was een kutdag, maar er zit vast wel een goede scène in’. Het maken van Puinhoop gaf me een uitweg van de ‘puinhoop’ in mijn leven.’

Een jeugdfoto van Allard en zijn moeder

Trauma's

Allard besluit ondertussen kritisch naar zichzelf te gaan kijken om tot acceptatie én liefde voor zijn moeder te kunnen komen. Ook wil hij voorkomen dat hij zijn trauma’s doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.Mijn moeder is een psychiatrisch patiënt, maar ook een mens met gevoelens. Het heeft mij veel moeite gekost om met mededogen naar haar te kunnen kijken’, legt de filmmaker uit.

Allard filmt de situatie meer dan tien jaar. Het resultaat is te zien als KRO-NCRV 2Doc: Puinhoop, een intieme documentaire over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.

'Ik hoop dat anderen zich in mijn verhaal kunnen herkennen'

KOPP-kind

De documentaire geeft een inkijk in de complexe verhouding tussen KOPP-kinderen (KOPP = Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) en hun ouders. Allard: ‘Ik realiseer mij dat er veel mensen zijn als mijn moeder. Veel ouder-kind relaties worden bemoeilijkt door de effecten van borderline. De film heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, ik hoop dat anderen zich erin kunnen herkennen.’

 

Wanneer is 2Doc: Puinhoop te zien?

In verband met het overlijden van Wim de Bie is de documentaire niet te zien op maandag 27 maart. De nieuwe uitzenddatum is maandag 15 mei om 22.15u bij KRO-NCRV op NPO2.

Puinhoop is geregisseerd door Allard Detiger en geproduceerd door Selfmade Films in samenwerking met KRO-NCRV. De productie kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Nederlands Filmfonds.