Ieders unieke talent waarderen en benutten. Dat is het doel van Diversity Day. Ook wij staan stil bij deze bijzondere dag. Zelf positief bijdragen aan diversiteit en inclusie? Hier 3 tips uit inspirerende interviews over diversiteit op het werk. 

Op 5 oktober organiseren bedrijven een of meerdere activiteiten om aan te geven hoe belangrijk diversiteit op de werkvloer is. Diversiteit in de breedste zin van het woord. Ook KRO-NCRV organiseert een activiteit voor de werknemers. Tijdens een inspiratielunch spreken twee jongeren van de Realisten Academie 2.0 over werken met een beperking.  

  1. Bied een rolmodel 

Unieke talenten waarderen en benutten op het werk. Iemand die dit op bijzondere wijze doet is Boaz. Hij werkt als redacteur bij KRO-NCRV. Op dit moment is hij bezig met het programma ‘Hands Up’. Een programma waar dove en slechthorende kinderen gebarenexperts zijn en in duo’s met BN’ers strijden om de Hands Up trofee. Boaz is zelf ook doof. “Ik ben doof en trots op mijn identiteit”, vertelt hij. Als kind kon hij zich schamen voor zijn doofheid. Een grote drijfveer achter het nieuwe programma. Het is volgens hem erg belangrijk om kinderen een rolmodel te bieden. Nu zorgen erkenning van de Nederlandse Gebarentaal en de versterkte positie van dove mensen in de samenleving bij Boaz voor motivatie en kracht. Kracht die hij bijvoorbeeld uit door actie te ondernemen om doven en slechthorenden zichtbaarder te maken in de samenleving.  

Benieuwd wat Boaz te vertellen heeft over de positie van doven en slechthorenden in onze maatschappij?

  1. Maak uitsluiting zichtbaar  

Sarita zet zich al jaren in voor diversiteit op de werkvloer. Zij gaat de strijd aan tegen racisme en uitsluiting door dit zichtbaar te maken in bedrijven. Door het zichtbaar te maken, kan je het aanpakken. Dit doet Sarita door het geven van inclusietrainingen. “Het gaat er niet om dat mensen zielig zijn, maar wat we eraan kunnen doen om verschillende vormen van ongelijkheid tegen te gaan”, legt Sarita uit. “En ik zeg expres 'verschillende'. Als we alleen over racisme praten, ontstaat er al snel een tweedeling tussen witte mensen en mensen van kleur, een wij-zij denken. Maar als we ook armoede, seksisme, validisme en andere vormen van uitsluiting erin betrekken, hebben veel meer mensen het gevoel gezien te worden.” In haar trainingen maakt ze gebruik van ongemak. “Het hoeft niet gezellig te blijven want dan vallen de kwartjes niet." 

  1. Kijk naar elkaar om 

Tweede Kamerlid Lucille Werner, onder andere bekend van het televisieprogramma Lingo, vertelt in een interview met KRO-NCRV over haar lichte, fysieke handicap. Traplopen is bijvoorbeeld lastig voor Lucille. Maar ze maakt duidelijk: “Ik wil mijn manier van lopen niet verbergen.” Ze vertelt dat het belangrijk is dat publieke gebouwen voor iedereen toegankelijk worden. “Want alleen zo bereik je diversiteit: of het nu in de politiek, het onderwijs, of de media is. Het gebouw van KRO-NCRV is trouwens prima toegankelijk.” Maar diversiteit is niet alleen te bereiken met toegankelijke publieke gebouwen. Zie je dat iemand hulp nodig heeft, vraag het dan gewoon. “Ik vind het mooi dat mensen hulp aanbieden. Wat aardig dat we naar elkaar omkijken, denk ik dan”, vertelt Lucille. “Maar ik vind het erg als we, omdat we niet willen kwetsen, niet meer durven vragen: kan ik je helpen?” Dus wees niet bang en vraag of je kan helpen, dat is de boodschap van Lucille. “Daar moeten mensen met én zonder beperking niet krampachtig over doen. Vragen stellen, zichtbaar durven zijn, daarmee kunnen we het beeld dat leeft over ‘de gehandicapte’ bijstellen.”