Nederland telt steeds meer mensen. En dus worden er steeds meer meubels geproduceerd, onder andere van spaanplaat. Meubels van dit materiaal zijn goedkoop, maar vaak van lage kwaliteit. Ook gaan ze niet altijd lang mee en zijn ook nog eens lastig te recyclen. Bij KRO-NCRV geloven we dat morgen groener kan. Jij als consument kunt hier bij helpen. Vier experts uit ons programma De prijsknaller geven je tips voor groenere meubels.

Tip 1: Koop meubels tweedehands

In de uitzending zien we Jurgen Ooms, expert op het gebied van circulaire economie. Hij vertelt dat we in de toekomst meer hout gaan gebruiken dan dat we duurzaam kunnen oogsten. “Als we maar blijven kappen, dan is op een gegeven moment het bos leeg.” Daar moeten we iets aan doen. Jurgen pleit daarom voor meer recycling. Zijn tip is dan ook om meubels in een tweedehandswinkel te kopen. “Daar staan de spullen die je nodig hebt. Dan hoeft er niet iets nieuws gemaakt te worden.” Volgens hem zit daar de grootste winst.

Jurgen Ooms, expert circulaire economie

Tip 2: Ga voor kwaliteit

Ab Hoogesteger is medewerker van de Gemeente Rotterdam. Hij ziet enorme hoeveelheden spaanplaat voorbijkomen in de milieustraat. Veel mensen kopen een goedkoop meubel, danken het af en kopen iets nieuws. Aan een goedkoop meubel zit geen emotionele waarde, waardoor we het veel gemakkelijker weggooien. Zijn tip is om voor kwaliteit te kiezen. “Kwaliteit is duurder, maar heeft ook impact buiten de portemonnee.” Hoe minder snel we iets nieuws kopen, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden.

Ab Hoogesteger, medewerker Gemeente Rotterdam

Tip 3: Koop meubels van écht hout

Machteld Rijnten is expert op het gebied van duurzame meubels. Ze beschrijft het begrip ‘fast furniture’. Het betekent, net als bij mode, dat de omloop van een product heel snel gaat. “Het wordt heel snel gemaakt, het wordt heel kort gebruikt en het wordt heel snel weer weggegooid.” Haar tip is dan ook om voor meubels van echt hout te kiezen, niet van spaanplaat. Door voor echt hout te kiezen, gebruiken we minder grondstoffen en is er minder schade aan het milieu.

Machteld Rijnten, expert duurzame meubels

Tip 4: Knap een meubel duurzaam op

Uitgekeken op een meubel? Geef het dan een nieuw leven door het zelf op te knappen. Marieke Eyskoot geeft je een paar tips om dit duurzaam te doen. Marieke was te zien in De prijsknaller in de aflevering over kleding, maar haar kennis over duurzaamheid is breder. Ze is expert op het gebied van duurzame lifestyle. Lees hier haar handige, duurzame tips voor het opknappen van een meubel.

Marieke Eyskoot, expert duurzame lifestyle
Ga jij hier rekening mee houden bij het kopen of opknappen van meubels?
  1. Nee, ik ga voor goedkoop en makkelijk. 2% (1 vote)
  2. Misschien, ik weet het nog niet. 0% (0 votes)
  3. Zeker! Er moet iets veranderen. 35% (18 votes)
  4. Ik ben hier al veel mee bezig. 63% (33 votes)

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg