Pesten is van alle tijden. Dat betekent niet dat we moeten wegkijken! Om het nieuwe schooljaar goed van start te gaan, organiseert Stichting School & Veiligheid de Week tegen Pesten. Hier lees jij vijf inspirerende lessen van mensen die gepest zijn, maar hun verleden weten om te zetten in kracht. 

Mensen zijn niet in- en inslecht

Op de basisschool krijgt operazangeres Francis van Broekhuizen iedere dag te horen dat ze lelijk en stom is. “Als je dat elke dag hoort, dan ga je dat wel een beetje geloven.” Uiteindelijk ontdekt Francis humor en haar stem als instrument tegen het pesten. Nu geeft Francis aan in haar grootste krachtpunt van haar leven te staan: “Ik voel me heel gelukkig en ben altijd mezelf.” Jezelf zijn is een belangrijke les binnen dat geluk. De vader van Francis leert haar al op jonge leeftijd dat jezelf zijn enorm belangrijk is. Ook heeft Francis geleerd te reageren met de ik-boodschap: “Jij zegt nu dit en ik voel me daar niet prettig bij. De ik-boodschap heb ik veel beter geleerd te gebruiken. Daardoor vinden veel mensen mij nu wel heel direct.” Wrok koestert ze niet. Francis gelooft niet dat mensen in- en inslecht kunnen zijn. Zij doet haar hele verhaal in Kruispunt ‘Laat je niet verpesten’.

Lees ook

Leer mensen dat anders zijn oké is

In Hij is een Zij gaat Jan Kooijman het bijzondere gesprek aan met Maria. Zij zit in transitie van man naar vrouw. Tijdens haar jeugd is ze als jongen met vrouwelijk gedrag enorm gepest. Toch verhuist ze tijdens haar transitie terug naar de plek waar ze is opgegroeid. Dit doet zij niet voor niks. Ze wil de mensen uit haar geboorteplaats meegeven dat 'anders zijn ook oké is'. Maar het is wennen. Omdat ze zich heel erg bekeken voelt, gaat ze liever niet uit zichzelf de stad in. Wel zorgt de verhuizing voor rust. “Ik merk dat ik veel zorgen had over het feit dat ik mijn hele transitie in een andere stad zou doen. Dat ik dan volledig Maria zou zijn en hier en als ‘hij’ zou worden aangesproken. Ik merk nu al dat mijn moeder mij aanspreekt met ‘zij’ en met mijn goede naam. Laatst kreeg ik een kaartje van haar met de tekst ‘mijn zoon die mijn dochter mag zijn’. Daarom ga ik terug. Voor mezelf en mijn familie.”  

Angsten overwinnen

Rutger en Jordi delen een pestverleden en beginnen een podcast. Podcast Het Pestlab is hun manier om de gevolgen van pesten duidelijk te maken. Rutger Verhoeff is in zijn leven zo heftig gepest dat hij hier een einde aan wilde maken. Door het pesten ontwikkelt Rutger enorme sociale angsten. “Ik moest deze overwinnen.” De zoektocht naar zelfvertrouwen schrijft hij op in een boek. Het boek ‘Laat je niet verpesten’ is een bundel van ervaringen en pestverhalen. Hij heeft zijn trauma weten om te zetten in een boek vol inspiratie voor anderen. Om mensen er op die manier sterker uit te laten komen.

Gaan leven in plaats van geleefd worden

Videograaf Jordi Welschen is eveneens gepest. Uiteindelijk zijn de gevolgen zo erg dat hij in therapie gaat. Dat heeft hem veel geholpen. Hij weet nu waar zijn gedrag en angsten vandaan komen en kan deze herkennen. Jarenlang had hij het niet door. “Ik denk dat als daar aandacht aan besteed wordt, dan kunnen mensen die leven vanuit het trauma er weer bovenop komen. Dan kunnen ze gaan leven in plaats van geleefd worden.”

Kruispunt
4 min 30 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Huisarts Rutger Verhoeff en videograaf Jordi Welschen maken een podcast over de gevolgen van pesten. Vroeger zijn ze zelf ook gepest en daar ondervinden ze nu nog de gevolgen van. In hun podcast Het Pestlab gaan ze in gesprek met een pester.

Kijk niet weg

Heb je het gevoel dat iemand in jouw omgeving, of in die van jouw kind wordt gepest? Kijk dan niet weg. Om onder aandacht te brengen wat pesten met kinderen doet is de serie ‘Flexe meiden’ in het leven geroepen. De jeugdserie is te zien op het YouTube kanaal van NPO Zapp en op npozapp.nl. Flexe Meiden heeft de boodschap 'niet wegkijken' gedeeld in een lied.