Canterbury, 31 juli 2022 - Vanochtend is in de kathedraal van Canterbury de grote kerkdienst van de Lambeth Conference gehouden. Het is voor de vijftiende keer sinds 1867 dat deze anglicaanse kerkvergadering wordt gehouden. Zij werd geopend op 26 juli en zal worden afgesloten op 8 augustus. Het thema van de conferentie is: ‘Gods kerk voor Gods wereld. Samen op weg gaan, luisteren en getuigen’.
Ongeveer 660 bisschoppen uit 165 landen traden vanochtend in processie de eeuwenoude kathedraal binnen. Daar ging aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, primaat van de Kerk van Engeland en ceremonieel hoofd van de anglicaanse wereldkerk, voor in de eucharistie. De homilie werd gehouden door bisschop Vicentia Kgabe van Lesotho (Zuid-Afrika).
Tijdens de mis klonken vele talen die in de Anglicaanse Gemeenschap worden gesproken: naast het Engels waren de teksten in het Spaans, Kantonees, Frans, Swahili en Shona.
Vlak vóór de communie sprak aartsbisschop Welby de hoop uit op volledige eucharistische eenheid van alle christelijke kerken. Hij zei dat met het oog op de rooms-katholieke en oosters-orthodoxe gasten in de kathedraal, die niet te communie zouden gaan.
Lees eerder bericht: Lambeth Conference ophanden
De Lambeth Conference is genoemd naar Lambeth Palace, de residentie van de aartsbisschop van Canterbury in het Londense district Lambeth, waar de eerste edities van deze kerkvergadering plaatsvonden.
De conferentie wordt eigenlijk om de tien jaar gehouden. De vorige editie dateert echter van 2008. Toen werd besloten om pas weer in 2020 bijeen te komen vanwege de verhitte discussies over de inzegening van partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht en de algemene erkenning van homoseksuelen voor het gewijde ambt. Vanwege corona werd de vijftiende editie weer twee jaar uitgesteld.
De komende dagen gaan de bisschoppen met elkaar in gesprek over tal van onderwerpen, zoals milieubescherming en duurzame ontwikkeling, oorlog, technologische vooruitgang, seksuele identiteit, missie, preventie van seksueel misbruik, interreligieuze dialoog en het toekomstige mission statement van de Anglicaanse Gemeenschap, die bestaat uit 46 verschillende kerken.