7 tips: zo lok je vlinders naar je tuin of balkon

Het aantal vlinders in Nederland vermindert al decennia lang, doordat er steeds minder geschikte leefgebieden voor ze zijn. Ook liggen deze gebieden vaak ver uit elkaar en de meeste vlinders kunnen niet zo ver vliegen. Wil jij de vlinder helpen? Met deze tips van de Vlinderstichting zorg je voor meer vrolijke fladderaars in je tuin of op je balkon.

Zorg voor plekjes om op te warmen

Vlinders zijn koudbloedig en maken gebruik van de zon om op te warmen. Heb je in jouw tuin of op je balkon een beschutte, windstille plek in de zon? Vlinders zijn daar heel blij mee; zo kunnen ze lekker opwarmen.   

 

Maak een kruidentuintje

Vlinders houden van bloeiende kruiden, zoals lavendel, marjolein en venkel. Creëer dus een hoekje met kruiden of pot deze plantjes in een bloempot op je balkon.

Vlinder op een schijfje sinaasappel

Kies planten die na elkaar bloeien

Niet alle planten bloeien op hetzelfde moment, en dat is maar goed ook. Als de planten in jouw tuin of op jouw balkon na elkaar bloeien, kunnen vlinders van het voorjaar tot het najaar genoeg nectar vinden. Ook duurzame tuinvrouw en BinnensteBuiten-expert Anne Wieggers raadt dit aan: ‘De meeste planten bloeien tussen april en oktober, maar er zijn ook een paar planten die juist bloeien wanneer voedsel voor bestuivers schaars is. Nu onze winters steeds vaker zo warm zijn dat de natuur (te) vroeg ontwaakt is het extra belangrijk ook dan iets aan te bieden in jouw tuin.’
 

Leg oud fruit neer

Sommige vlinders eten niet alleen nectar uit bloemen, maar zijn ook gek op rottend fruit. Gooi oud fruit dus niet gelijk weg, maar leg het neer in je tuin of op je balkon.
 

Laat uitgebloeide planten staan

Vlinders overwinteren graag in planten en struiken. Haal (delen van) verdorde planten dus pas in het voorjaar weg. Dan weet je zeker dat de winterslaap achter de rug is en er geen vlinders meer in de plant zitten.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Vlinders, rupsen en ook andere dieren overleven giftige bestrijdingsmiddelen niet. Niet gebruiken dus!
 

Laat brandnetels staan

Brandnetels wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weghalen, maar rupsen zijn er dol op: de planten zitten vol met voedsel voor rupsen. En daar komen uiteindelijk weer prachtige vlinders uit.

Wil je meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Groener Doen nieuwsbrief!

Tuinieren