Als je luistert, kun je er echt zijn voor iemand

Hoewel The Passion alweer achter de rug is, blijft het thema ‘Ik ben er voor jou’ relevant. Een van de mensen die dit thema handen en voeten geeft is Wilt Lengkeek (72). Hij zet zich in als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje, een project dat zich inzet om mensen met financiële problemen te begeleiden.

“Tweeënhalf jaar geleden zijn mijn vrouw en ik in Assen komen wonen en toen kwam ik een artikel tegen in het kerkblad. Daarin stond dat er een stichting werd opgericht: SchuldHulpMaatje. Omdat ik graag weer vrijwilligers werk wilde doen, leek mij dit een hele mooie job,” vertelt Wilt.

“Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje gaat het er vooral om dat je er wil zijn voor de hulpvrager. Het zijn niet altijd allemaal succesnummertjes, maar het feit dat je iemand kan helpen door er alleen al te zijn, geeft mij veel energie. Sommige mensen hebben problemen om formulieren van instanties in te vullen. Ik kom uit het onderwijs en het is voor mij ook een leerschool, maar we zijn allemaal mensen en we moeten allemaal op ons beurt bijleren en bijscholen.”

Voorbeelden van mensen die Wilt heeft kunnen helpen, zijn er genoeg. “Als SchuldHulpMaatje kreeg ik de vraag of ik een jongeman wilde bijstaan. Hij zou de schuldsanering ingaan. Hij moest alle relevante papieren verzamelen en opsturen. Ik ben bij hem geweest, hij verzamelde alle papieren en we zijn ze een voor een gaan afwerken.”

Na het opsturen van de papieren is het echter niet altijd helemaal klaar. “Ik merkte dat het hoofdstuk nog niet gesloten was, dus ik heb een nieuwe afspraak met hem gemaakt. Toen ik weer bij hem langsging zat hij behoorlijk in de knoop met zichzelf. Hij vertelde over zijn verleden en zei dat hij afspraak had gemaakt met de schuldsanering. Toen hebben we samen alle benodigde spullen verzameld en afgesproken om door te zetten. Ik zei: ‘Dan ga je de schuldsanering in, maar ze moeten wel alle papieren hebben. En dan kunnen de mensen van de schuldsanering met je aan de slag.’”

Voor een hulpvrager kan zo’n ontmoeting echt een doorbraak betekenen. “Dat zijn winstpunten voor zo’n persoon, want hij krijgt zijn leven weer op de rit. Dit verhaal is een voorbeeld dat je luistert naar iemand en er echt kan zijn voor diegene.” Voor Wilt zelf geeft het werk bij SchuldHulpMaatje ook veel voldoening. “Ik vind het wel heel mooi om te zien dat als je ergens binnen komt en mensen hun verhaal kwijt kunnen. Dat is voor deze mensen een opluchting. En dat geeft jezelf ook energie om dit werk te doen.”

“Terugkomend op het thema ‘Ik ben er voor jou’ betekent dit voor mij dat ik er voor de mensen wil zijn die hulp vragen. Je kan er ook zijn voor iemand zijn door te luisteren, een boodschapje te doen of een belletje te plegen naar iemand. Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken.”

Het verhaal van Wilt Lengkeek kan je ook zien in aflevering 2 van Petrus in het Land. Klik hier om de aflevering terug te kijken. 

Meer informatie over SchuldHulpMaatje vind je op https://schuldhulpmaatje.nl/