Vanaf jongs af aan heeft Anne Dijk een hang naar spiritualiteit. Hoewel ze niet op zoek was naar het geloof, bekeerde ze zich tot de Islam. In De Verwondering vertelt ze wat haar grote missie én droom is.
Anne Dijk groeit op als domineesdochter. De hang naar spiritualiteit zit er bij haar al vroeg in: tijdens haar middelbare schooltijd is zij één van de weinigen die meedoet aan een kloosterretraite.
Ze gaat religie en levensbeschouwing studeren in Amsterdam, helemaal niet met het idee dat ze op zoek is. Op het moment dat ze zich realiseert dat ze gelooft dat Mohammed een profeet is van God, komt het besef dat ze daarmee moslim is geworden.
Dat betekent niet dat ze direct een hoofddoek gaat dragen. Dat is een verlangen dat langzaamaan steeds sterker wordt. Ze stelt zich het dragen van haar hoofddoek voor als een continue omarming van God, alsof ze een aura van barmhartigheid om zich heen draagt.
![De Verwondering De Verwondering](https://assets.kro-ncrv.nl/public/styles/image_fallback/public/media/images/Schermafbeelding%202021-01-07%20om%2014.57.27.png?itok=jp96XZLc)
![De Verwondering Annemiek Schrijver](https://assets.kro-ncrv.nl/public/styles/image_fallback/public/media/images/Schermafbeelding%202021-01-07%20om%2014.56.41.png?itok=1p6899rv)
Anne Dijk ziet dat veel mensen haar religie alleen kennen via de media. Hoewel ze snapt dat veel moslims zich verkeerd weggezet voelen en geen zin meer hebben in dialoog, vindt zij het belangrijk om toch verbinding te zoeken met niet-moslims. Zelf heeft ze een inclusieve beleving van haar religie, ze gelooft dat er meerdere wegen naar Mekka en Rome leiden.
Haar grootste verlangen is om een islamitisch klooster te stichten waar mensen deze vrede en stilte kunnen ervaren en kennis opdoen.