Asha Lalai noemt zichzelf de meest depressieve geluksexpert. In haar zoektocht naar geluk is ze zelf zeker niet altijd het zonnetje in huis. Een klein bruin boekje in een vieze envelop, uit haar vaders boekenkast, bemoedigt haar op moeilijke momenten. 

Wat is geluk? Met deze vraag houdt Asha Lalai zich al haar leven lang bezig. Haar naam betekent ‘hoop’ in het Sanskriet, en iedere dag probeert ze haar naam eer aan te doen. Ze is oprichter van Action for Happiness Nederland: een organisatie die wil bouwen aan een gelukkiger wereld. Verder houdt ze zich al decennialang bezig met werkgeluk, en gaat ze naar bedrijven en organisaties om hierin te adviseren en te helpen. 

Als klein meisje in Barneveld, met Surinaamse en Indiase wortels, zocht Asha al naar antwoorden op levensvragen. Een klein bruin boekje in een vieze envelop, liggend in haar vaders boekenkast, trok haar aandacht. Het boekje stond vol Sanskriet, een heilige schrijftaal van het hindoeïsme. Toen ze vele jaren later een pagina liet vertalen, bleek het boekje vol wijsheden over geluk te staan. Asha heeft het boekje altijd bij zich.

'Ik noem mezelf soms de meest depressieve geluksexpert'

Asha Lalai

Asha mag zich dan bezighouden met geluk, ze voelt zich zeker niet altijd gelukkig: ‘Ik noem mezelf soms de meest depressieve geluksexpert.’ Door haar ervaringen met depressie heeft geluk een andere betekenis gekregen. 

Ze ziet geluk niet als iets wat we kunnen bereiken, maar als iets wat we in de basis al zijn. ‘Geluk is onze levensenergie, wat niet betekent dat we ons altijd gelukkig voelen. Het is net als het Nederlandse zeeklimaat, binnen dat zeeklimaat hebben we allerlei weersomstandigheden.’

Kijk deze aflevering hier terug 

Op de hoogte blijven van De verwondering?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Annemiek Schrijver