De oudste oorkonde die in België wordt bewaard, bestaat vandaag 1200 jaar. Het gaat om een perkamenten document van Rooms keizer Lodewijk de Vrome, dat in handen is van het Belgisch Rijksarchief. 

Lodewijk, zoon van Karel de Grote, verzond de oorkonde in 819 naar Einhard, zijn trouwe medewerker van de Sint-Baafsabdij in Gent. De schrijver is een anonymus uit Aken, destijds de voornaamste plaats van het Roomse Rijk. 

In de tekst deelt Lodewijk de Vrome mede dat de Sint-Baafsabdij in Gent immuniteit ontvangt. Dat betekende dat er is vastgelegd dat het klooster in haar eigen territorium onder meer boetes mocht uitschrijven en misdrijven kon bestraffen. Lodewijk bood de abdij hiermee extra rechten en vrijheden. De abdij moest hem, in ruil voor de privileges, beloven te bidden voor de keizer en goederen te schenken. Daardoor wist Lodewijk veel abdijen aan zich te binden, waardoor zijn heerschappij sterker werd.

Er waren in het verleden grote bedreigingen waardoor het document vernietigd had kunnen worden. De Sint-Baafsabdij werd tot twee keer toe door Vikingen geplunderd. En in 851 werd de abdij in brand gestoken, waarop de monniken vluchtten en alle belangrijke relikwieën en archiefstukken meenamen.

Het Rijksarchief heeft het document aan Stadsmuseum Gent, STAM, ter beschikking gesteld om het tot september aan het grote publiek te tonen.



bron: VRT Nieuws