This photo taken and handout by the Vatican Media on October 29, 2021 shows Pope Francis meeting with US President Joe Biden and US First Lady Jill Biden during a private audience at The Vatican, ahead of an upcoming G20 summit of world leaders to discuss climate change, covid-19 and the post-pandemic global recovery.

Rome, 29 oktober 2021 - Na zijn bezoek aan paus Franciscus vandaag zei president Joe Biden dat de Heilige Vader hem heeft gecomplimenteerd. “We spraken over het feit dat hij blij was dat ik een goed katholiek ben en de communie blijf ontvangen”, zei het Amerikaanse staatshoofd.

Sommige bisschoppen in de Verenigde Staten vinden dat Bidens pro choice-standpunt hem zou moeten beletten de communie te ontvangen. Volgende maand zullen de Amerikaanse bisschoppen naar verwachting stemmen over een document over de eucharistie dat nodig zou zijn om katholieke politici aan te pakken die afwijken van de kerkelijke leer inzake de beschermwaardigheid van het menselijk leven.

Biden trof de paus vandaag voor het eerst als president.

Op zijn sociale media-accounts verklaarde Biden: “Het was een eer om paus Franciscus weer te ontmoeten, vandaag in het Vaticaan. Ik heb Zijne Heiligheid bedankt voor zijn steun aan de armen van de wereld en degenen die lijden aan honger, conflict en vervolging, en heb zijn leiderschap geprezen in de strijd tegen de klimaatcrisis en de pandemie.”

Na het verblijf in Vaticaanstad werden Biden en zijn vrouw Jill in zijn presidentiële limousine met nog 83 andere auto's gereden naar het voormalig pauselijk paleis op de Quirinaal-heuvel, dat sinds 1870 de residentie van het Italiaanse staatshoofd is. De Amerikaanse president en zijn gevolg werden er ontvangen door president Sergio Mattarella. Vervolgens reed het konvooi naar het Palazzo Chigi aan het Piazza Colonna, waar de Italiaanse premier Mario Draghi hem ontving. 

Biden had ook een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. De relatie tussen de VS en Frankrijk is enigszins bekoeld als gevolg van de Amerikaanse betrokkenheid bij het Australische besluit toch maar geen Franse onderzeeërs te kopen ter waarde van meer dan 30 miljard euro, terwijl dat al jaren geleden was afgesproken. Voor Frankrijk was het mogelijk nog pijnlijker dat in september ook bleek dat het land jarenlang om de tuin is geleid en dat Australië, Groot-Brittannië en de VS achter de rug van de Fransen om deals sloten inclusief een defensieakkoord.

Het is de eerste ontmoeting tussen de leiders van de VS en Frankrijk sinds die crisis losbarstte. Het gesprek vond plaats in het zestiende-eeuwse Palazzo Farnese, waar sinds 1936 de Franse ambassade in Rome is gevestigd.

Morgen vindt in de Romeinse wijk EUR de tweedaagse G20-top plaats. De leiders van de 19 landen met de grootste economieën plus de EU komen dan bijeen. Ook zijn de leiders van Singapore, Brunei, Congo, Rwanda, Spanje en Nederland uitgenodigd.