Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze week steekt Sharon de barbecue aan en deelt ze waanzinnig lekkere tips voor op de grill. Zonder verspilling, en met extra veel tips voor verrassende groentes en vleesalternatieven. 

Jeeeej! Het is weer barbecue-weer! Maar eigenlijk vind ik dat je het hele jaar door kunt barbecueën. In de winter heeft het ook zijn charme: lekker in de kou voor die warme BBQ staan om te grillen... Als het herfst is, dan moet je ervoor zorgen dat je droog onder een overkapping staat.  

Voor mij maakt het niets uit, want met zowel mooi weer of geen mooi weer eet ik het liefst lekker binnen... Zonder vliegjes, beestjes, en noem maar op. Want uiteindelijk wil ik genieten van die heerlijke barbecue-smaken. En ik word altijd een beetje onrustig van het buitenleven.   

'Als je gaat barbecueën, dan ben je vaak geneigd veel te veel in te kopen'

Organiseer je een barbecue, en kom je erachter dat de meeste mensen vegan of vegetariër zijn? Daar gaat je plan met de grote picanha, een mooie moot zalm, kippetjes en een groentepakketje… hahaha! 

Niet getreurd: je kunt echt een geweldig vegetarische en plantaardige barbecue organiseren die niet alleen bestaat uit verschillende salades en het bekende groentepakketje in aluminiumfolie. 

Als je gaat barbecueën, dan ben je vaak geneigd veel te veel in te kopen. Stel je voor dat er iemand iets niet krijgt!

Bij een vleesbarbecue wil je toch al gauw 200 gram spareribs, 1 kippenbout, 1 hamburger, een lekkere braadworst... Owww en laten we vooral het stokbrood met kruidenboter, de satésaus en lekkere aardappelsalade niet vergeten. Dan nog een groentepakketje, een lekkere frisse lichte salade, en nog een ijsje toe… Tja, dit zijn toch wel de barbecues die ik gewend ben.  

Maar wordt er nou serieus verwacht dat ik 1 kilo vlees naar binnenwerk met stokbrood, en dan ook nog meehelp de salade op te eten?

Pff, het ergste van alles is dat ik nog mijn best doe het voor elkaar te krijgen, om vervolgens misselijk naar huis te rollen met gevulde bakjes - anders wordt het weggegooid (zonde). Terwijl ik weet: de volgende dag moet ik eigenlijk alleen appels eten, omdat ik de dag ervoor voor een hele week heb gegeten. Dit moet toch anders!  

'Ik deel graag barbecue-tips die je geen rib uit je lijf kosten - om maar in barbecue-termen te praten'

Zo maak je zelf seitan

Heb je al gehoord van seitan? Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Het komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen onder water blijft het tarwe-eiwit (de gluten) achter. Hier zie je hoe ik zelf seitan maak. Voor op de BBQ is het lekker om de seitan te marineren met bijvoorbeeld barbecuesaus of pittige ketjap met knoflook. 

bbq tips seitan sharon de miranda

Seitan is dé oplossing voor een vleesvrije barbecue: dit is heel goed te marineren en te grillen. Ik krijg altijd vraag of ik nu kippendijen heb gebruikt of kipfilet. Maar nee hoor: het is seitan! Naast seitan zijn maïskolven om te kluiven heel lekker op de BBQ. Het liefst suikermaïs.  

En dan een spies van champignons en uien met een heerlijke knoflookmarinade; je weet niet wat je proeft! Door de barbecue krijgen de champignons echt een andere smaak: meer vlezig, helemaal als je op kolen barbecuet. Nu heb je al drie producten voor op de barbecue. Ik vind het fijn om in vijf verschillende producten te grillen, waaronder de groentes.

Naast spiesjes vind ik courgettes ook heerlijk! Bij deze een extra recept: was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd ze daarna in de lengte in plakken van zo'n 1/2 centimeter dik. Leg ze daarna in een bak koud water met wat zeezout en laat ongeveer een halfuur staan. Droog de plakken af met keukenpapier. Smeer de plakken courgette in met dezelfde olie als voor de champignonspiesjes en barbecue de courgette één minuut aan beide kanten. 

'Een banaan op de barbecue grillen is verslavend lekker'

En dan als dessert ook een BBQ-gerecht! Heb je wel eens een banaan op de barbecue gegrild? Pas op: dit is verslavend lekker. Leg de banaan (of bananen) met schil en al op de barbecue. Laat de buitenkant van de banaan helemaal zwart worden, en draai de banaan ook om zodat hij rondom zwart wordt. 

Haal de banaan van de barbecue als hij helemaal zwart is. Pas op: de banaan kan openspatten! Serveer deze warm uit. Het is ook lekker met chocoladesaus, een beetje amandellikeur erop of een bolletje ijs. 

Nog niet helemaal overtuigd van een complete plantaardige barbecue? Maak er dan een mooie combinatie van of doe het 50/50. Eet smakelijk! 

Benieuwd welke groenten er in het seizoen zijn?

Download de Lentegroentekalender!

lentegroente groentekalender lentefruit