Anaïs López weet niet wie haar oma is, totdat ze er intensief naar op zoek gaat. In de documentaire Bloedband ontdekt Anaïs iets wat haar leven voorgoed zal veranderen. Het gerucht gaat dat haar oma met een nazi is gevlucht.

Zoektocht naar de echte moeder

Carla is de moeder van Anaïs. Carla's moeder, Willy Schram, verdwijnt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze laat haar driejarige dochtertje Carla achter bij haar vader, Hans Herman. Er doen wilde verhalen de ronde over Willy: ze was een losbol en een nazi-liefje. Documentairemaker en kleindochter van Willy, Anaïs López, start de zoektocht naar de waarheid in haar documentaire Bloedband.

Na de vondst van twee visums krijgt het echte verhaal van Willy meer vorm. Een visum uit 1946 maakt duidelijk dat ze van plan was te vertrekken met haar kinderen, en niet alleen. Een visum uit 1955 laat zien dat ze hertrouwd is. Vanaf dat moment woont ze in Frankrijk en heet ze niet meer Willy Schram, maar Willy Baudet.

Oude foto van Willy met een klein kindje

Nieuwe broers en zussen

De naam Baudet is de sleutel tot verder onderzoek. Zo komt Anaïs er namelijk achter dat moeder Carla vier halfbroers en -zussen heeft. Ze komt in contact met halfbroer Francis uit Frankrijk en halfzus Brigitte uit Brazilië. Zo hoort Anaïs dat Willy niet een nazi-liefje was, maar een relatie had met een rijke, joodse man die zou zijn opgepakt. Maar of dit klopt, blijft onduidelijk.

Halfbroer Francis en halfzus Brigitte komen Carla opzoeken. De vader van Francis is ene heer Goetz, de vader van Brigitte is Pierre Baudet. Ze maken een historisch familieportret en doen een DNA-test. De komst van haar Franse familie zet Anaïs aan het denken: voor wie graaft ze nu in het verleden?

 

Motief van het onderzoek

Brigitte vraagt Anaïs waarom ze onderzoek doet naar Willy. Anaïs antwoordt: ‘Ik moet het verleden begrijpen om in het heden te kunnen leven.’ 

Toch blijft de vraag in Anaïs’ hoofd spoken. Ze vraagt Francis naar zijn gedachtes: waarom denkt hij dat dit onderzoek zo belangrijk is voor Anaïs? Hij weet het zeker: ‘Anaïs, je doet dit voor je moeder.’ Francis legt uit dat Carla doet alsof haar verleden haar niks scheelt, maar hij denkt dat het wel degelijk belangrijk is voor haar.

‘Ik moet het verleden begrijpen om in het heden te kunnen leven’

Anaïs López, documentairemaker

Schokkend nieuws

Dat het Carla inderdaad iets kan schelen, merk je wanneer Anaïs haar aangrijpend nieuws vertelt: de man door wie Carla opgevoed is, is niet haar biologische vader. Dit blijkt uit de DNA-test. Carla is verbijsterd: ‘Dan ben ik met wildvreemde mensen opgegroeid, althans, er was geen bloedband.’

Anaïs doet dus misschien het onderzoek voor haar moeder, maar heeft nu het gevoel dat ze de familie stukmaakt: ‘Mijn god, wat heb ik gedaan?’ Ze vraagt zich af of een verzonnen verleden beter is dan de waarheid. Op dit punt kan ze echter niet meer terug: de zoektocht naar Carla’s biologische vader begint.

Carla en de dochter van Anaïs aan tafel

De mannen van Willy

Anaïs weet de identiteit van haar biologische opa te achterhalen. Hij was een verzetsstrijder en heette Arnold Helmig. Carla is dus niet de dochter van een nazi, integendeel. Haar vader is opgepakt en overleed in 1945 in een concentratiekamp.

In totaal heeft Willy relaties gehad met vier mannen. Ze had een affaire met Arnold Helmig (Carla’s vader) terwijl ze getrouwd was met Hans Herman (hij heeft Carla opgevoed). Ze vluchtte met de Nederlandse bankier Goetz (de vader van Francis) en vond uiteindelijk haar grote liefde Pierre Baudet. Carla: ‘Mijn moeder nam het lot in eigen handen.’

 

Vrije vrouw

Halfzus Brigitte sluit zich aan bij Carla’s uitspraak. Hun moeder was volgens haar moedig en bovenal vrij. Ze vertelt: ‘Ze zag zichzelf nooit als iemand die verloren had.’ 

Hoewel Carla nog steeds niet begrijpt waarom haar moeder haar achterliet, vindt ze het fijn om te horen dat Willy een goed leven had waarvan ze met volle teugen genoot. Het is Anaïs dus gelukt om de waarheid op te graven, voor haar moeder.

 

2Doc kort: Bloedband is te zien op 21 oktober om 23.15 op NPO 2.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Laat je inspireren door de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen