
Londen, 29 november 2024 – Het Britse Lagerhuis heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel voor hulp bij zelfdoding van terminaal zieken. Het was een zogenoemde vrije kwestie, dus de leden van de House of Commons mochten zelf bepalen of ze voor of tegen waren, ongeacht het standpunt van hun partij. Uiteindelijk stemden 330 leden voor en 275 tegen.
De nieuwe wet moet nog een aantal stappen doorlopen voordat hij van kracht wordt. Als hij wordt aangenomen, wordt het voor volwassenen die terminaal ziek zijn mogelijk om onder strenge voorwaarden een einde te maken aan hun leven.
Geen euthanasie
De bill, ingediend door parlementariër Kim Leadbeater van Labour, zegt dat zelfdoding mag worden mogelijk gemaakt als patiënten geestelijk in orde zijn en een levensverwachting hebben van hooguit een halfjaar. Verder moeten er twee artsen meekijken, moeten er documenten ondertekend worden en moet een rechter akkoord gaan. De arts geeft patiënten uiteindelijk een middel dat ze zichzelf moeten toedienen. Het gaat her dus niet om euthanasie, wat in het VK verboden is en blijft.
11.11.2024 – ‘Heilig uur’ tegen Brits wetsvoorstel hulp bij zelfdoding terminaal zieken
Het wetsvoorstel Terminally Ill Adults (End of Life) is omstreden en vooraf was het nog de vraag of er voldoende steun voor zou zijn in het Lagerhuis. Tegenstanders spraken vooraf de angst uit dat mensen zich onder druk gezet kunnen voelen om een einde te maken aan hun leven. Ook klonk tijdens het debat de kritiek dat de politiek zich beter kan richten op hulp bij leven in plaats van hulp bij sterven. Al weken heeft de Katholieke Kerk in Engeland en Wales zich fel uitgesproken tegen de bill.
De wetsvoorstel wordt nog een aantal malen door het Lagerhuis in behandeling genomen. Vervolgens moet het Hogerhuis zich er nog over buigen. Toch spreken Britse media vandaag van een historische stemming.
Dit wetsvoorstel betreft alleen Engeland en Wales. In Schotland is een vergelijkbare, aparte wet in de maak. In Noord-Ierland verandert vooralsnog niets.
Na de stemming in het Lagerhuis gaven diverse rooms-katholieke bisschoppen blijk van hun afschuw.
Zo zei bisschop Mark Davies van Shrewsbury: “Het is een donkere dag voor ons land, nu het christelijke getuigenis van oprecht mededogen en de waarde van het menselijk leven meer dan ooit nodig is.”
Bisschop Philip Egan van Portsmouth zei te vrezen dat het land snel zou afglijden naar euthanasie. “Het stemt me droevig omdat het een ondraaglijke druk zal leggen op ouderen en terminaal zieken en het vertrouwen dat normaal gesproken in artsen en zorgverleners wordt gesteld, zal ondermijnen.”
Hulpbisschop John Sherrington van Westminster, referent voor levensvraagstukken van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, beschreef het wetsvoorstel als “principieel onjuist”. Hij meldde dat het Engels-Welshe episcopaat collectief “teleurgesteld” is over de stemming om het wetsvoorstel door te laten gaan naar de volgende fase.