Voetbal en LHBTIQ+, het is helaas een ingewikkelde combinatie in Nederland. Daarom lanceerde KRO-NCRV op 16 mei op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig startte met de KRO-NCRV-serie De roze supporters op NPO 3 op die avond. Deze vierdelige docuserie toont de broodnodige strijd van LHBTIQ+ voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij.

In de campagne die te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook, spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij. De campagne #Spreekjeuit bestaat uit drie fases waarbij ook nadrukkelijk voetbalfans worden aangesproken op wat zij zelf kunnen doen tegen kwetsende spreekkoren en teksten in de stadions. De campagne #Spreekjeuit is ontwikkeld door content- en activatiebureau Helden van Barbara Barend. De campagne werd ook opgenomen in het wekelijkse Nieuwsbegrip op basisscholen, waarbij kinderen begrijpend leren en lezen aan de hand van actueel nieuws.

“Helaas zijn elk weekend homofobe spreekkoren en opmerkingen schering en inslag op de voetbaltribunes en op het veld”, licht KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers de noodzaak voor deze campagne toe. “Samen met (oud-)internationals willen wij zo de miljoenen voetbalfans in ons land in beweging brengen om zich uit te spreken tegen homofobie. Voetbal is van iedereen en moet voor iedereen leuk zijn. Daarom willen wij dat de stille meerderheid zich luid en duidelijk uitspreekt tegen homofobe spreekkoren en opmerkingen. Of het nu op de tribune van een eredivisieclub is of bij de F’jes op zaterdagmiddag bij je lokale voetbalvereniging. Het enige wat telt, is de kleur van je voetbalhart!”

De video van Anouk Hoogendijk is hier te bekijken.
De video van Rafael van der Vaart is
hier te bekijken.
De video van Stefan de Vrij is
hier te bekijken.