Sam Dutchy is de artiestennaam van Samuel Okonkwo. Geboren en getogen in Nigeria, zoekt hij zijn geluk in Europa. Dat vindt hij in het Brabantse Oosterhout: bij zijn grote liefde Marleen, bij muziek én bij het Carnaval.

Samuel is helemaal ingeburgerd in Oosterhout, waar hij sinds 2012 woont. Hij komt in het Brabantse dorp terecht door zijn grote liefde Marleen, een echte Oosterhoutse. Ze leren elkaar kennen in Athene, waar Samuel net een verblijfsvergunning heeft gekregen. Marleen valt als een blok voor de vrolijke, energieke Samuel en na één jaar trouwen ze. Ze hebben wat te bewijzen in het overwegend witte Oosterhout, maar inmiddels is er niemand meer die twijfelt aan hun liefde, die is bezegeld met drie kinderen.

Carnavalshart
Carnavalshart

Rare gewoonte

Vanaf dag één wil Samuel laten zien dat hij geen profiteur is. Hij werkt hard in de lokale betonfabriek, maar hij droomt van een carrière als muzikant. Onder de artiestennaam Sam Dutchy maakt hij niet alleen Nigeriaanse Afropop, maar ook carnavalsmuziek. Het volksfeest vindt hij aanvankelijk maar een rare gewoonte, maar al snel laat hij zijn reserves varen.

In 2020 maakt hij het nummer ‘worstenbroodje’ de perfecte combinatie van zijn liefde voor Carnaval en voor de bekende Brabantse lekkernij waar hij zelf dol op is. Het jaar daarop volgt ‘Hoempapa, Hoempapa’ een samenwerking met de melige mannen van De Gierboys.

'Het volksfeest vindt hij aanvankelijk maar een rare gewoonte.'

Carnaval is voor iedereen

Dit jaar werkt Sam samen met de Oosterhoutse Carnavalsvereniging De Smulnarren. Hij duikt samen met voormalige prins Paul de studio in, voor het opnemen van een nieuwe carnavalskraker. Dat Samuel geen volbloed Brabander is, maakt voor hem niet uit: "Carnaval is voor iedereen". Dat wordt weer een polonaise met een Afrikaans tintje in de Oosterhoutse café’s met Carnaval.

Carnavalshart is te zien vanaf 14 februari tot en met 17 februari om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2 en bij Omroep Brabant en L1.

Kijk de aflevering hier terug