China heeft de populaire katholieke app Hallow uit de Apple App Store verwijderd. Dit maakte de oprichter en CEO van Hallow - Alex Jones - maandag op sociale media bekend.

Hallow is een gebeds- en meditatie-app met duizenden verschillende sessies over bijvoorbeeld contemplatie, gebed, katholieke bijbellezingen en muziek. De app wil mensen helpen te groeien in hun geloof. Maar volgens de Chinese internetwaakhond - Cyberspace Administration of China (CAC) - zou de app illegale inhoud bevatten.

Wereldwijd populair

Wereldwijd is Hallow populair. Sinds de lancering in 2018 is de app volgens het bedrijf meer dan 14 miljoen keer gedownload in meer dan 150 landen. In februari stonden downloads van Hallow voor het eerst kort bovenaan de app store, in alle categorieën.

Jones zei dinsdag tegen persbureau CNA dat het aantal gebruikers van de katholieke app in China ‘tot ver in de duizenden’ liep. Exacte cijfers ontbreken echter.

Timing

Jones weigerde verder in het interview te speculeren over de timing van de actie van de CAC. In een nieuwe audioserie over het leven van Johannes Paulus II - getiteld Witness to Hope - die Hallow deze week lanceerde, wordt gesproken over het verzet van de heilige tegen het communisme.

De autoriteiten van China treden doorgaans hard op tegen kritiek op, of verzet tegen, de communistische regering, die religie vaak als een gevaar voor de veiligheid bestempeld. Gelovigen moeten zich conformeren aan de ideologie van de Communistische Partij. De Chinese wet vereist onder meer dat religieus onderwijs en gebedshuizen officieel moeten worden goedgekeurd door de overheid.

Niet alleen religieuze apps

Dit is dan ook niet de eerste keer dat de CAC de Chinese cyberwetgeving gebruikt om druk uit te oefenen op de verwijdering van religieuze apps. In 2021 verwijderde een digitaal bijbelbedrijf zijn app uit het App Store-aanbod van Apple in China, terwijl Apple zelf op verzoek van Chinese functionarissen een Koran-app uit zijn Chinese App Store verwijderde.

De censuur van de CAC beperkt zich ook niet tot religieuze apps: in april beval de CAC Apple om WhatsApp, Signal en Telegram uit de App Store te verwijderen. De waakhond maakte zich zorgen over de nationale veiligheid.

Zo goed mogelijk

“We zullen blijven proberen onze christelijke broeders en zusters in China zo goed mogelijk te dienen via onze website, webapplicatie, sociale media-inhoud, maar vooral met onze gebeden”, zei Jones afsluitend.