Column van Annemiek: 'Liever aandachtig door rood dan onoplettend door groen'

Een nieuwe column van Annemiek Schrijver!

Vroeger gaf ik muziektherapie aan jongeren met een verstandelijke beperking. Op een van de jongens was ik ronduit dol vanwege zijn onvergetelijke uitspraken. Ik zie nog zijn verontwaardigde gezicht: ‘Moet je kijken! Net nieuwe schoenen. Zit er nu al een gat in en moet ik naar de slijter!’

Zijn bijzondere uitlatingen schreef ik altijd op en ik wist nog niet dat ik grote liefdes zou ontmoeten die ook wandelende orakels bleken te zijn. Twee van deze dierbaren zijn overleden. Hun rake oneliners komen op de meest onverwachte momenten bij me boven. Heerlijk om zo lang te kunnen nagenieten van hun geestige wakkerheid.

'Heerlijk om zo lang na te kunnen genieten van hun geestige wakkerheid'

Annemiek Schrijver

Zo schiet me vandaag ineens de laatste te binnen van mijn vriend die bijna een jaar geleden overleed: ‘Liever aandachtig door rood dan onoplettend door groen’. Hij is het ten voeten uit. Iedereen die hem kende zal deze zin onmiddellijk aan hem toeschrijven. Het was een eigenzinnige man met een ondeugende blik die velen inspireerde met zijn levenslust.

Ik herinner me dat ik indertijd erg moest lachen toen hij dit zei. Liever aandachtig door rood dan onoplettend door groen. Maar vandaag hoor ik er het nadrukkelijke advies in je verantwoordelijkheid te nemen. Beter moedig je geweten raadplegen dan je klakkeloos houden aan andermans regels. Mijn vriend liep er letterlijk en figuurlijk heel wat butsen van op. Maar wat een verleidelijke levenshouding. Welkom code oranje.

Altijd als eerste de nieuwe column van Annemiek lezen?

Schrijf je dan nu in voor de KRO-NCRV inspiratie nieuwsbrief!