Etty Hillesum werd postuum beroemd na de publicatie van haar oorlogsdagboek. Hoe komt het dat de woorden van deze joodse vrouw, die al tachtig jaar geleden in Auschwitz werd vermoord, nu nog zoveel mensen inspireert? 

Hoop houden en liefde laten zien in plaats van haat voelen en uiten; het gedachtengoed van Etty Hillesum is tachtig jaar na haar dood nog steeds relevant. En haar boodschap biedt mensen nog steeds hoop en troost, hoe ver die soms ook te zoeken zijn. 

De documentaire volgt de joods Israëlische Emma en de Palestijnse Dina die samen, geraakt door het dagboek van Etty Hillesum, een vredesproject in Israël en de bezette gebieden zijn gestart. Aan de hand van fragmenten uit Etty’s dagboek hebben ze een kaartspel ontwikkeld dat ze gebruiken bij Palestijnse en Israëlische groepsbijeenkomsten. 

Inspiratiebijeenkomsten

Op deze kaarten staan wijze teksten van Etty Hillesum die nog altijd actueel zijn. Haar persoonlijke zoektocht naar een leven zonder haat resoneert op indringende wijze bij de bezoekers van deze bijeenkomsten die soms de hoop en een uitzicht op vrede allang verloren zijn. 

Emma en Dina hebben momenteel dagelijks te maken met oorlog en geweld en hebben meer dan ooit behoefte aan Etty Hillesums inzichten. Deze inzichten delen ze graag. Van januari tot juli 2024 organiseren ze daarom zeven online inspiratiebijeenkomsten. Wil je hierbij aanwezig zijn? Op de website www.ettyhillesumcards.com staat een overzicht van de data.

Bekijk hier deze documentaire