De Cudoghams hebben in het jaar een aantal momenten waarbij ze terugblikken. “Op deze momenten staan we stil bij wat er is gebeurd en wat we de komende periode willen doen.” Cynthia vertelt over 2021, haar lessen en voornemens. “Het was een heftig jaar en stond in het teken van verlies.” 

De familie blikt terug tijdens de omslag van de herfst naar de winter en tijdens de omslag van de lente naar de zomer. Zo ook op het jaar 2021. “Eerst had ik een miskraam. Vervolgens verkocht mijn vader het ouderlijk huis, waarbij we afscheid moesten nemen van oude spullen en gewoonten. Daarna werd hij ziek. Hij is onlangs overleden. Dat zijn een heleboel zware dingen.” Cynthia omschrijft hoe dit verdriet zorgt voor verbinding. “Als gezin heb je steun aan elkaar. Die steun heb je nodig, zowel de kinderen als wij.”  

Je moet doen wat je hart je ingeeft

De heftigheden en het verdriet vormen voor de Cudoghams een les. “Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Het klinkt heel cliché, maar geniet van elk moment. Je moet doen wat je hart je ingeeft en dat niet uitstellen.” Dit is dan ook het voornemen van Cynthia. “Normaal weeg ik alles af. Eigenlijk is dat ook elke keer een excuus zoeken. Ik probeer dromen weg te rationaliseren, terwijl ik diep in mijn hart weet wat ik wil: kindertherapeut worden. Dus ik wil weer gaan studeren. Het overlijden van mijn vader heeft mij die kracht gegeven. Het leven is zo onvoorspelbaar en soms zo hard. Het is toch zonde als je op je sterfbed ligt en spijt hebt van wat je niet hebt gedaan? Ook als het niet lukt, je hebt het dan in ieder geval geprobeerd.”  

Een ontspannen moeder zijn 

Cynthia wil in 2022 ook meer voor zichzelf zorgen. “Zelfzorg is belangrijk. Dat heb ik jaren goed gedaan. Als ik merk dat ik tijd voor mezelf nodig heb, dan laat ik dat toe en geef ik mezelf geen tik op de vingers. Als ik namelijk tijd voor mezelf neem, ben ik een meer ontspannen moeder. Ik heb een zwaar jaar gehad en dat moet ik meer aandacht geven. Niet doordenderen, maar de tijd nemen voor het rouwproces.” 

De familie open over het avontuur van Een huis vol 

Een huis vol was voor de Cudoghams een behoorlijk avontuur. “Bijzonder dat we deze kans hebben gekregen. Nu hebben we over bijvoorbeeld 20 jaar nog een mooi document.” Met daarbij de kerstspecial als kers op de taart. De kinderen zijn enorm bezig geweest met de kerstspecial. “Het was echt onwijs leuk en bijzonder om te doen. Je wordt gelukkiger als je iets kan betekenen voor een ander.” De Cudoghams hebben zich ingezet voor een thuisloos gezin. “Het gezin heeft een jaar in een noodopvang gewoond. De moeder van het gezin heeft nu eindelijk een sleutel voor haar zelfstandige woning. Wij hebben geholpen met het inzamelen van spullen. Niet alleen voor haar woning, maar ook voor de noodopvang.” Het gegeven ‘thuisloos’ is niet een totale verrassing voor de familie. “Maar het komt wel binnen als je het van dichtbij ziet. Vooral als je ziet hoe strijdlustig die moeder is.” Meer hierover lees je in het artikel Een hart vol.