Mokum kerk kalverstraat

Amsterdam, 9 december 2021 - Het is een oase van rust tussen de drukte van het winkelende publiek in de Kalverstraat: De Papegaai. Deze rooms-katholieke kerk heeft sinds 1912 de officiële naam 'HH. Petrus en Paulus'. Daarvóór heette de voormalige schuilkerk 'H. Joseph'. Die naam heeft het verborgen godshuis weer sinds gisteren.

Het aan Sint-Jozef gewijde jaar werd gisteren op het hoogfeest van On­be­vlekte Ont­van­ge­nis van Maria afgesloten. Een mooie gelegenheid voor bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam om per decreet De Papegaai haar oorspronkelijke naam terug te geven. 

Het besluit werd geno­men op verzoek van de met deze kerk verbon­den ge­meen­schap en de pries­ter, met goed­keu­ring van de pastoor en instem­ming van het kerk­bestuur.

De Jozefkerk behoort tot de Parochie Heilige Nicolaas, waarvan de hoofdkerk de basiliek aan de Prins Hendrikkade is. De in 1849 voltooide opvolger van het bedehuis dat in tijden van repressie de schuilnaam De Papegaai droeg, behoorde ooit tot de Parochie van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus. 

“Toen in 1912 de paro­chie­kerk werd ont­trok­ken aan de god­de­lijke ere­dienst, werd de bij­kerk van de H. Joseph aan de Kalver­straat verheven tot paro­chie­kerk van de pa­ro­chie van de HH. Petrus en Paulus, waarbij de naam van de pa­ro­chie behou­den bleef en even­eens over­ging op de nieuwe paro­chie­kerk”, schrijft mgr. Hendriks op zijn website Arsacal.nl.

Toen het na de protestantse machtsovername in Amsterdam (1578) verboden werd de rooms-katholieke liturgie publiekelijk te vieren, ontstonden er overal in de stad schuilkerken. In een binnentuin van een pand in Amsterdam werd een godshuis gevestigd. Dat pand was waarschijnlijk het eigendom van een vogelhandelaar. Die zou ook papegaaien hebben verkocht. Dat is een mogelijke verklaring voor de nog steeds populaire schuilnaam van de Jozefkerk.   

Beelden van zowel de heilige Jozef als een papegaai prijken aan de voorgevel van de kerk aan de Kalverstraat.