De verschilmakers: hoopvolle verhalen over doeners die verschil maken

Kruispunt begint 2023 met twaalf hoopvolle verhalen over doeners die het verschil maken.

Ze vormen het cement van de samenleving en zetten zich in op vele vlakken. Van armoedebestrijders die nieuwe gemeenschappen creëren, tot mensen die zich inzetten voor vluchtelingen of voor jongeren die tussen wal en schip raken. En ras-idealist Sander de Kramer die in actie komt voor mensen in de knel, waar ook ter wereld. Allemaal zetten ze zich met hart en ziel in, als vrijwilliger, of voor veel meer uren dan waarvoor ze worden betaald. Wat drijft deze verschilmakers en wat is hun droom voor Nederland?

In de eerste aflevering staat verschilmaker Gerlinda Robbertsen van de Stichting Goud van Noord in Rotterdam centraal. Met haar man Bram, die pastor is, probeert ze in de wijk het Oude Noorden, waar 62% van de mensen een laag inkomen heeft, het verschil te maken. Wekelijks helpt zij 180 arme gezinnen, zoals dat van Linchy Isberta. Door armoede raakte ze in een isolement, maar in de huiskamer van Goud van Noord hervond ze zichzelf. Hier kookt ze én doet ze de was. Haar droom is om ooit een eigen wasserette te beginnen.

KRO-NCRV en Kansfonds

Kruispunt: De verschilmakers wordt gemaakt in samenwerking met Kansfonds. Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven. Benieuwd hoe Kansfonds het verschil maakt voor mensen zonder thuis? 

Kijk dan hier

Kruispunt: De verschilmakers is te zien vanaf 22 januari om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2