Verschilmaker Gerlinda: ‘In ieder mens ligt een schat verborgen’

In de eerste aflevering van Kruispunt: De verschilmakers maken we kennis met Gerlinda, die in Rotterdam stichting Goud van Noord runt. Hier creëren ze gelijke kansen voor iedereen.

Bekijk hier deze aflevering

‘Het Oude Noorden is een Rotterdamse buurt die heel divers is. Je vindt er hippe winkels en koffietentjes en de koophuizen zijn erg populair. Er is ook een andere kant: in deze wijk leeft een heel groot ander deel van een laag inkomen. Veel mensen hebben een andere culturele achtergrond, worstelen met de taal of zijn alleenstaande ouders. Soms kunnen ze het allemaal even niet bijbenen. Dan heb je mensen nodig dit met elkaar meedenken. En dat is wat in de stad vaak ontbreekt; dat anderen even in een lager tempo met je optrekken. 

Goud van Noord
Linchy en Gerlinda

In Goud van Noord kunnen mensen meedoen door onze huiskamer te bezoeken, maar ook bijvoorbeeld via bijeenkomsten voor en door vrouwen, tijdens huiswerkbegeleiding en in ons maatjesproject voor gezinnen. Meedoen betekent veel voor mensen. Het betekent dat je nieuwe mensen leert kennen, dat je gemist wordt als je er niet bent. Meedoen geeft zin aan je bestaan. Je hebt als mens andere mensen om je heen nodig om tot je recht te komen.  

'Meedoen geeft zin aan je bestaan'

Gerlinda

Mijn man Bram en ik hebben altijd al een grote interesse in andere levens en andere culturen gehad. Toen we in onze studententijd in Rotterdam kwamen wonen, kwam dit heel mooi samen. Bram volgde toen een master islam en ik onderzocht voor mijn studie theologie wat kerken kunnen betekenen voor mensen die in de illegaliteit leven. Bij Goud van Noord valt nu alles op zijn plek.  

In 2022 begonnen ook bij onze bezoekers de energiecrisis en de inflatie er flink in te hakken. We hoorden er alleen weinig over in onze huiskamer. Daarom zijn we zelf gaan rondbellen. We schrokken enorm en zijn een noodhulpactie begonnen waarbij we wekelijks ruim 180 huishoudens ondersteunden met cadeaukaarten voor de supermarkt. Ons team kraakte en piepte in zijn voegen. Ik besefte: dit is zoveel groter dan wij kunnen dragen. Dat vond ik heel moeilijk.   

Gerlinda en Bram
Huiskamer Goud van Noord

Laatst ging ik met een vriendin naar een retraite in het klooster. Daar voelde ik dat we aan onze grens stonden van wat we konden betekenen voor anderen. Op zo’n moment vind ik veel steun in mijn geloof. Daarna pak ik de draad weer op. Ik leg me niet neer bij het systeem. Ik weet: we kunnen met z’n allen hier iets aan doen! Het hoeft niet zo te zijn.  

Ik maakte me al langer druk over hoe er vaak over mensen met een lage sociaaleconomische status wordt gedacht: het is niks en het wordt ook nooit wat. Dan denk ik: dat kan gewoon niet waar zijn. Als echt luistert naar mensen, begrijp je veel beter waar het vandaan komt. Hun situatie heeft vaak niet te maken met een individueel probleem, maar met het systeem dat niet deugt. Vaak is er sprake van een grotere beweging, het is niet alleen die ene meneer of mevrouw die vastloopt.   

Ik weiger om het zo weg te zetten. Veel mensen die bij ons komen weten goed wat ze willen. Wij kijken mee naar wat dan past. Voor de een is dat terugkeren naar werk, voor de ander is het regelmatig naar de huiskamer komen. Onze bezoekers zijn trots dat ze bij Goud horen. Hier zijn ze iemand.’ 

Bekijk hier deze aflevering

Kruispunt en Kansfonds

Kruispunt: De verschilmakers wordt gemaakt in samenwerking met met Kansfonds. Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven. Benieuwd hoe Kansfonds het verschil maakt voor mensen zonder thuis?