Sefa Vlaarkamp brak internationaal door als hardstyle-DJ en leefde zijn tienerdroom. Maar ondanks zijn succes ervoer hij een spirituele leegte. Totdat de orgelmuziek van Bach hem na een lange zoektocht bij het christendom en bij God bracht.

Het leven van Sefa Vlaarkamp zit vol contrast. Het ene moment staat hij ‘als een soort primaat’ op te treden met zijn eigen hardstyle-muziek. Het volgende moment zingt hij in de kerk vol overtuiging met een orgel mee uit de berijmde psalmen.

In de nieuwste aflevering van De verwondering vertelt Sefa over zijn levenspad en de contrastrijke zoektocht naar een zinvol leven. 

Niet gezien worden

Als kleine jongen werd Sefa gegrepen door de muziek. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een internationaal gevestigde naam binnen de ‘hardere stijlen’. In zijn nummers combineert hij klassieke elementen en instrumenten met elektronische muziek.

Sefa groeide op zonder zijn afwezige vader. ‘Ik heb een tik gekregen doordat ik niet gezien ben door mijn vader. Dat probeerde ik te verhullen met mijn succes en uiterlijk vertoon.’ 

Zijn liefdevolle moeder kampte met verslavingsproblemen. Daarom trok hij op zijn zestiende noodgedwongen bij zijn oma in. 

Spirituele armoede

Als hoogbegaafde jongen leerde hij al jong zijn eigen weg te zoeken. Mede daardoor kwam zijn tienerdroom uit: roem, aanzien en een mooie auto. 

Maar ondanks dat succes ervoer Sefa ‘een constant gevoel van honger of dorst.’ In gesprek met Annemiek Schrijver beschrijft hij deze ‘spirituele armoede,’ die een verlangen naar God – iets groters, transcendentie – in hem aanwakkerde.

'Mijn levenspad is mij gegeven: het geluk, maar ook het lijden'

Sefa Vlaarkamp

Een arm om je heen

Via een orgelstuk van Bach kwam hij in aanraking met de christelijke traditie. Hij werd geraakt door de kracht van de teksten en de psalmen. 

Toen hij op een avond zelf besloot te bidden, overviel hem een onbeschrijflijk gevoel van warmte en opluchting. ‘Er werd een arm om me heen geslagen van alles wat goed is, die zei: “Het is goed, jongen”.’

Aan die stem schrijft Sefa zijn succes en zijn tegenslagen toe. ‘Mijn levenspad is mij gegeven: het geluk, maar ook het lijden.’ En uiteindelijk is zelfs in het lijden toevlucht te vinden, stelt hij. ‘De pijn uit mijn jeugd is nu de brandstof van mijn innerlijke vuur.’

De verwondering met Sefa Vlaarkamp is te zien op zondag 19 januari om 08:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Niks missen van De verwondering?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Annemiek Schrijver