Dit doet KRO-NCRV rondom de verkiezingen!

Op 17 maart pakken we massaal het rode potlood op en gaan we stemmen. Weet jij nog niet op welke partij je gaat stemmen? KRO-NCRV helpt je bij deze belangrijke keuze.

Pointer
Pointer visual over campagneselfies op social media
Sven Kockelmann en Talitha Muusse
Sven Kockelman en Talitha Muusse presenteren Op1

Dit zie je op TV:

Pointer

Politici voeren campagne om de kiezer te overtuigen. Vanwege het coronavirus gebeurt dat voor een groot gedeelte digitaal. Dus ook op social media. Hoe groot is de invloed van de social media? Pointer maakt dat in een serie van drie uitzendingen zichtbaar. In de eerste uitzending 'Algoritmen' blijkt dat politici op Instagram het beste selfies kunnen plaatsen. Deze worden namelijk hoger getoond in een tijdlijn.
Bekijk hier uitzending 1.

Uitzending 2 over online versterkte politieke boodschappen is te zien op zondag 14 maart op NPO 2. Uitzending 3 over misinformatie tijdens de verkiezingen is te zien op donderdag 8 april op NPO 2.

Op1

Talitha Muusse en Sven Kockelmann presenteren elke zondagavond op NPO 1 om 22:20 de talkshow Op1, tot aan de landelijke verkiezingen in maart. Hieronder een fragment van Wopke Hoekstra bij Op1:

Op1
21 min

Zondagavond bij Op1 in de serie gesprekken met lijsttrekkers: Wopke Hoekstra van het CDA. Hij is bezig aan een eindsprint richting de verkiezingen. Zal het genoeg zijn om Mark Rutte uit het torentje te verdrijven? En hoe gaat hij om met de kritiek op zijn verkiezingsvoorstellen?

Ingelijst

Ruud de Wild brengt in KRO-NCRV's Ingelijst muziek, kunst en politiek samen. In dit programma vraagt hij politieke lijsttrekkers naar de soundtracks van hun leven.

Bekijk hier het fragment van Sigrid Kaag.

motie muusse
Podcast Motie Muusse over jongeren in de politiek
Ghislaine Plag portretfoto
Ghislaine Plag presenteert Spraakmakers - de lijstduwers

Dit hoor je op de radio:

1 op 1

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Sven Kockelmann dagelijks een van de lijsttrekkers. Te midden van alle verkiezingsdebatten duikt hij in een 1 op 1-gesprek grondig in op de inhoud. Van Richard de Mos van Code Oranje tot Mark Rutte van de VVD.

1 op 1 De lijsttrekkers, elke werkdag van 11:30 tot 12:00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. 

Motie Muusse

Een podcast over jonge kandidaat-Kamerleden en hun politieke dromen, drijfveren en verwachtingen. Met als afsluiting een live-podcast vanuit perscentrum Nieuwspoort, middenin het politieke hart van Nederland. Luister hieronder aflevering 1:

Spraakmakers

Verhalen van Spraakmakers - de lijstduwers. In de week van 8 maart, 5 portretten van bekende en onbekende Nederlanders en een zoektocht naar de zin én onzin van het lijstduwerschap. Luister hier aflevering 1 terug.

spot on meiden voor een grijzige achtergrond
Spot On interviewt vrouwelijke politici
Andres Stemt Wijzer
Andres Odijk stemt wijzer

Dit zie je online:

Spot On

KRO-NCRV’s Spot On legt op 7 en 8 maart diverse vrouwelijke politici vragen voor van jonge vrouwen die middenin de samenleving staan. Onder andere Sylvana Simons (Bij1), Anne Kuik (CDA) en Salima Belhaj (D66) krijgen vragen over werkgelegenheid, sociale ongelijkheid en inclusie, mentale gezondheid en duurzaamheid. Spot On doorbreekt taboes, stelt de vragen die anderen niet stellen en geeft op een ongedwongen manier stem aan jonge vrouwen van diverse afkomst.

De verkiezingsspecial van KRO-NCRV’s Spot On is te zien op het Youtube kanaal van Spot On.

Andres Stemt Wijzer

In de nieuwe YouTube-serie Andres Stemt Wijzer helpt 3FM-dj Andres Odijk verschillende jongeren met het vinden van hun ideale politieke partij. In iedere afleveringen staat een belangrijk politiek thema voor jongeren centraal: diversiteit, klimaat, mentale gezondheid, onderwijs, arbeidsmarkt en wonen.

Andres Stemt Wijzer, vanaf 23 februari elke dinsdag en donderdag 3 weken lang om 17.00 uur bij KRO-NCRV op het Youtube kanaal van 3FM.

Brandpunt +

Deze jonge club journalisten schrijft vanuit verschillende invalshoeken over de aankomende verkiezingen. Lees bijvoorbeeld over hoe politici met hun kleding een statement maken.

Pointer

Op hun platform deelt Pointer regelmatig nieuwe online onderzoeken in aanloop naar de verkiezingen. Lees de onderzoeken hier.

Sta jij middenin de samenleving?

KRO-NCRV houdt van iedereen. Daarom laten we ook iedereen aan het woord. Een greep uit mooie verhalen van mooie mensen in een mooie samenleving.

Ik ben benieuwd