Gemodificeerd zetmeel: zonder dat we het doorhebben eten we het bijna dagelijks. Verstopt op de achterkant van allerhande supermarktspul. Van soepen tot sauzen, vla tot vegaburgers. Terwijl niemand het in zijn keukenkastje heeft staan, blijkt de voedselindustrie verslaafd. In de uitzending ging de Keuringsdienst van waarde op zoek naar het verstopte ingrediënt.  

Wat is gemodificeerd zetmeel? 

Zetmeel is een opslagvorm voor glucose in een plant. Het wordt opgeslagen in de bladeren en wortels en dient als reserve brandstof. In het lichaam wordt zetmeel omgezet in glucose. Het is vooral te vinden in aardappelen en graanproducten. Zetmeel kan worden bewerkt om gewenste eigenschappen te krijgen, bijvoorbeeld om het te gebruiken als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Dan heet het ‘gemodificeerd zetmeel’. 

De Keuringsdienst van waarde ziet iets geks gebeuren bij ingrediënten met gemodificeerd zetmeel: 

Keuringsdienst van waarde
1 min 56 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keuringsdienst van waarde - gemodificeerd zetmeel

Als je kijkt naar de ingrediëntenlijst is het moeilijk om wijzer te worden van wat er precies in zit. Hoeveel korter wordt de lijst als je het zelf wil maken? We leggen het naast elkaar. 

Mayonaise uit de supermarkt 

Ingrediënten:

- Raapzaadolie 

- water 

- azijn 

- eigeel^1 5% 

- suiker 

- mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, aroma, specerijen) 

- zout 

- verdikkingsmiddel: xanthaangom 

- antioxidant E385 

- natuurlijk aroma 

- kleurstof: carotenen 

Wanneer je zelf de poging waagt, wordt het lijstje flink wat korter: 

- olie (zonnebloem of olijf)

- azijn 

- mosterd 

- ei 

- zout 

Benieuwd naar een lekker recept? Klik hier

Tomatensoep uit de supermarkt 

Ingrediënten: 

- groenten¹ 80% (tomaat 78%, ui, prei) 

- water 

- soepballen 4,8% (varkensvlees², rundvlees², water, zetmeel, zout, voedingszuur E330, peper, koriander, nootmuskaatextract) 

- tomatenvezels¹ 2,6% 

- suiker 

- vermicelli 1,8% (harde TARWEGRIES, gedroogd EI-EIWIT) 

- plantaardige olie 

- citroensapconcentraat 

- gemodificeerd zetmeel 

- zout 

- gistextract (bevat GERST) 

- fructose 

- aroma 

- knoflook 

- laurierblad 

- witte wijnextract, balsamicoazijn (wijnazijn, druivenmost). 

Maak je huisgemaakte tomatensoep? Met een paar ingrediënten minder lukt het je ook! 

Ingrediënten: 

- water 

- olie 

- knoflook 

- sjalot 

- tomaten 

- bouillon 

Keuringsdienst van waarde heeft een aflevering gemaakt over biologische tomatensoep. De bio-boer heeft het namelijk makkelijk. Helemaal wanneer hij de tomaten verbouwt die in de biologische soep van Unox gaan. Maar hoe eerlijk is dat heerlijks eigenlijk? Kijk hier