In Uit het rood volgen we jonge mensen met schulden, variërend van 6000 tot maar liefst 90.000 euro. In de laatste aflevering zagen we hoe het met deelnemers Sean, Rebecca, Joy en Mert gaat.

Sean

Coach Jasper neemt Sean (30) mee naar twee bedrijven, waar mensen werken die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het terugkeren op de werkvloer. Het eerste bedrijf waar ze langsgaan is een ICT-bedrijf, waar ze gebruikte laptops en pc’s opknappen. Alle medewerkers krijgen hier een opleiding op maat, zodat ze langzaam weer kunnen wennen aan een arbeidssituatie. Sean spreekt een van deze medewerkers en ziet zichzelf hier ook best werken.  
 
Het volgende bedrijf dat Sean en Jasper bezoeken is een klimpark. Na een introductie worden ze ook zelf nog even de boom in gestuurd. Jasper vindt het mooi om te zien dat Sean voor zoveel dingen openstaat. Ook merkt hij dat Sean echt toe is aan een volgende stap met betrekking tot dagbesteding. Sean zelf krijgt ook vertrouwen. Hij weet nu zeker dat er iets is dat echt bij hem past. “Ik ben geen verloren zaak.”  

Ik ben geen verloren zaak

Sean

Een daar krijgt hij gelijk in. Een paar weken later werkt Sean bij het ICT-bedrijf. Niet alleen op het gebied van werk gaat het beter, ook met sporten en voeding. Daarvoor had hij een mindere periode, vertelt hij. Hij werkte als postsorteerder en maakte veel overuren. Het was te veel en hij voelde zich er slecht door. Jasper vindt het knap dat Sean deze signalen heeft herkend en er iets mee heeft gedaan.  

Uit het rood - Rebecca

Rebecca 

Rebecca (29) is op zoek naar een baan, zodat ze haar schulden sneller kan aflossen. Marieke biedt Rebecca een parttime job aan bij haar koeriersbedrijf. Rebecca staat hier zeker voor open. Bij Rebecca’s budgetcoach bespreken ze samen met Marieke wat dit voor Rebecca’s financiën zal betekenen. Ze krijgt momenteel een uitkering en zal haar nieuwe inkomen goed moeten doorgeven, zodat ze niet in de problemen komt. De nieuwe baan biedt kansen. Als Rebecca meer gaat verdienen dan dat ze nu met een uitkering ontvangt, zou ze haar schuld sneller kunnen aflossen.  

Ik zie het als één groot leerproces

Rebecca

Na drie weken komt Edson langs bij het koeriersbedrijf om te kijken hoe het met Rebecca gaat. Het bevalt Rebecca goed. Ze heeft leuke collega’s, voelt zich productiever en is lekker onder de mensen. Er zijn nog wel wat verbeterpuntjes voor haar, daar weet ze van. Ze ziet de afgelopen periode als één groot leerproces.  

Uit het rood - Joy

Joy 

Het enthousiasme van Joy (22) is helaas minder geworden; hij is even helemaal klaar met het programma en ziet niet hoe het hem nog kan helpen. Wietse geeft aan dat Joy hem altijd mag bellen als hij denkt dat Wietse ergens bij kan helpen. Over zijn baan is Joy te spreken, hij heeft het daar erg naar zijn zin en wil er nog lang niet weg. 

Mert 

Het avontuur van Mert (25) gaat de goede kant op; hij heeft een baan die hem goed bevalt en een tijdelijk onderkomen. Er wacht hem zelfs een permanente woonplek. Hij krijgt de sleutels van zijn eigen huurwoning in Den Haag en is helemaal sprakeloos. En dan blijkt dat er ook nog eens spullen zijn geregeld voor zijn inrichting.  
 
Edson vraagt Mert wat hij jongeren die in dezelfde situatie zitten zou willen meegeven. “Ga verstandig om met je geld,” begint hij. “Zolang je passie hebt voor wat je doet, in je werk bijvoorbeeld, komt het geld vanzelf.”  

Kijk alle afleveringen terug!