Documentaire over de brand in Volendam maakt veel los

Een ongekend hoog aantal kijkers zagen deze week het drieluik De Veerkracht van Volendam op NPO2. De uitzendingen werden in totaal door meer dan 2,5 miljoen mensen bekeken. Op de sociale media zijn mensen diep onder de indruk.

“Zelden ben ik zo onder de indruk geweest als van deze documentaire. Je kon hier een speld horen vallen”

“Wat een mooie dappere krachtige mensen die hier hun verhaal doen”

John Veerman en René Schilder
René Schilder en John Veerman in de zaal voor Volendam Spreekt
Mark Glastra van Loon, René Schilder en John Veerman
René Schilder en John Veerman tijdens opnames

John Veerman, de oud-bedrijfsleider van café De Hemel, is beduusd van de enorme hoeveelheid reacties die hij krijgt na de uitzending. In de serie vertelt  hij voor het eerst in 20 jaar zijn verhaal en dat heeft veel mensen geraakt.

Ik ben de 500 reacties allang voorbij. Uit het hele land komen ze. Ik ben er stil van.

Ook de andere hoofdpersonen zijn geroerd door de hartverwarmende reacties die ze krijgen. Zo kreeg Linda Jonk bijvoorbeeld een bericht van de verpleegkundige uit het ziekenhuis waar ze destijds wekenlang zwaargewond heeft gelegen. En uiteraard is in Volendam zelf de Veerkracht van Volendam het gesprek van de dag zegt Veerman: “Ik krijg verhalen te horen die ik nog nooit eerder hoorde.”

Linda Jonk
Linda met haar eerstgeborene
Bij M
Linda Jonk, John Veerman en René Schilder bij M

De serie terugkijken?

Twee decennia na het drama vindt een nieuwe generatie dat het tijd is om te praten. De ramp heeft hun leven een andere wending gegeven. En het delen van verdriet werkt helend.

Kijk hier terug