De Surinaamse keuken zit bómvol heerlijke geuren, kleuren en smaken. Het lijkt misschien uitdagend om Surinaamse recepten zoals roti, bakkeljauw en saoto soep te maken. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Wij delen de meest smaakvolle Surinaamse recepten van de BinnensteBuiten-chefs met je én tippen een paar van de belangrijkste Surinaamse ingrediënten.
De Surinaamse keuken: invloeden uit verschillende windrichtingen
Van felgroene kousenband tot aan okergele kerriesaus en rode sambal: de Surinaamse keuken bestaat uit enórm veel verschillende kleuren en smaken. Dat heeft allemaal te maken met de inwoners van Suriname.
Door het koloniale verleden van Suriname zijn er inwoners met roots uit allerlei verschillende windrichtingen. Zo heb je inheemse, West-Afrikaanse, Creoolse, Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en Portugees-Joodse invloeden in de Surinaamse keuken.
Waar de Chinezen bijvoorbeeld sojasaus introduceerden, namen de Hindoestanen hun recept voor roti mee. Vanuit de Creoolse keuken vormen rijst en peulvruchten vaak de basis voor een gerecht. En de gezouten vis bakkeljauw lijkt zijn oorsprong te vinden in het Portugese bacalhau.
Veelgebruikte Surinaamse ingrediënten
Doordat de Surinaamse keuken beïnvloed is door verschillende culturen, vind je er een hoop verschillende smaken. Onderstaande ingrediënten zie je vaak terug in Surinaamse gerechten.
Surinaamse groente: pomtayer, kousenband, okra, antruwa, sopropo, boulanger (aubergine).
Surinaamse smaakmakers: maggi, ketjap, selderij, Hindoestaanse masala, Madame Jeanette pepers, laos, pimentkorrels, komijn, gember, kurkuma, citroengras, salamblad.
Ben je benieuwd hoe je een paar van de bekendste Surinaamse gerechten maakt? We hebben een aantal recepten voor je op een rij gezet.
Roti recepten
Veel mensen bedoelen met 'roti' een heel gerecht, maar wist je dat met roti zelf het platbrood wordt bedoeld? Een rotiplaat bestaat uit een deeg van bloem, water en olie, die je traditioneel gezien vult met gele spliterwten. Deze rol je uit en bak je in olie.
Roti serveer je met allerlei bijgerechten. Standaard komen er kousenband en aardappel bij, soms een ei, en kip, lam, garnalen, tempeh, tofu of aubergine.
Op zoek naar inspiratie? Check hier de recepten voor roti met kippendij en een vegetarische rotirol met aardappelchutney van BinnensteBuiten-chef Sharon de Miranda.

Saoto soep
De Surinaamse saoto soep bestaat in de basis uit een heldere kippenbouillon. Hij verschilt van de Indonesische soto ayam door de soorten smaakmakers die erin zitten. In Suriname groeien er namelijk andere planten dan in Indonesië. Zo vind je in de Surinaamse saoto pimentkorrels en selderij.
Wat je precies in de soep doet, verschilt per huishouden. Toch vind je er meestal rijst of mie, een gekookt eitje, taugé, frietchips (die kleine dunne) en gebakken uitjes in. Je stapelt alle ingrediënten in een soepkom, maakt het af met selderij en sambal en giet er dan de bouillon overheen.
Benieuwd hoe je 'm maakt? Klik dan hieronder op het recept van chef Sharon de Miranda. Op zoek naar een vegetarische variant? De familie Cudogham uit Een huis vol delen een heerlijk recept.
Nasi en bami
De van oorsprong Javaanse nasi en bami goreng kennen in Suriname ook heel andere bereidingswijzen. De nasi goreng heet in Suriname ook wel moksi alesi, dat letterlijk vertaald 'gemengde rijst' is. Je kookt het met de kliekjes die je in huis hebt. Chef Sharon de Miranda kookt 'm met black-eyed bonen, gedroogde garnalen, kokos en kip uit de oven. Check hier het recept.
In Suriname maak je bami met spaghetti (niet mie), maggiblokjes (bouillonblokjes), komkommers in zoetzuur en sambal. Ook heb je Surinaamse tjauw min: een roergebakken noedelgerecht dat is afgeleid van de Chinese chow mein. De noedels voor tjauw min zijn over het algemeen dunner dan voor bami.
(Broodje) Pom
Zeg je feest, dan zeg je pom! De Surinaamse aardvrucht tayer of pomtayer is een wortelknol, net zoals aardappel en cassave. Je gebruikt de groente in het ovengerecht pom, dat je opbouwt met lagen op smaak gebrachte tayer, kip en/of zoutvlees. Piccalilly is er een geliefd ingrediënt in.
Haal je een broodje bij de toko? Dan staat er ook vaak pom op het menu. Serveer 'm met komkommer in zoetzuur en je hebt een gezonde en vullende lunch.
Bara
De bara is een Surinaams-Hindoestaanse snack die qua vorm doet denken aan een donut. Toch is de smaak heel anders!
De hartige bara maak je met een deeg van zelfrijzend bakmeel, spliterwten en kruiden zoals komijn en kurkuma. Laat het rijzen, vorm het als een donut en doe het in de frituur. Lek de bara daarna uit en serveer 'm warm met een aardappelchutney.


