Het is niet weg te denken uit de Nederlandse keukenkastjes: kerrie. Een gele smaakmaker die je overal op of doorheen kunt doen. Maar wat is curry dan? We gebruiken dit woord in Nederland ook voor verschillende producten en gerechten. Is het simpelweg de Engelse vertaling van kerrie, of hebben we het over een heel ander product?

Van kari tot kerrie

Kerrie vindt zijn oorsprong in India, waar het afstamt van het Tamil-woord kari. Dit betekent ‘gekruide saus’, en wordt in het Engels curry genoemd. De samenstelling van deze gekruide saus verschilt per regio, maar bevat traditioneel gezien altijd kari patta. Dit is het blad van de kerriebladboom, deze bladeren worden in Nederland ook wel kerrieblaadjes of currybladeren genoemd.

Maar naast de currybladeren wordt er ook een mengsel aan kruiden toegevoegd aan de gekruide saus. Deze kruidenmix heet in India masala. Zo is er bijvoorbeeld garam masala, chai masala (voor in je chai latte) en tandoori masala (voor op een geroosterde kipspies). Maar hoe is het in Nederland een algemene kruidenmix geworden die we kerrie zijn gaan noemen?

Hoe vaak gebruik jij kerrie in de keuken?
Choices

Hoe kwam het naar Nederland?

Als kolonie stond India lange tijd onder controle van de Engelsen. En deze Britse kolonisten wilden thuis ook wel zo’n lekker Indiase kari maken. Ze bedachten daarom een kruidenmix in poedervorm die ze curry powder noemden. Via de Engelsen deed dit currypoeder ook zijn intrede in Nederland, en kreeg het de naam kerrie.

De melange die kerrie heet

Kerrie is een mix van verschillende specerijen en kruiden - soms zelfs meer dan tien. Specerijen komen uit landen met een tropisch klimaat en zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van een plant. Kruiden zijn meestal kleine groene planten die groeien in landen met een gematigd klimaat.

Dit samengestelde mengsel, ook wel melange genoemd, is in vele variaties te vinden. Er is namelijk geen standaard receptuur voor de melange. Bij de meeste supermarkten bevat kerrie een mengsel van kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, komijn, fenegriek, venkelzaad en zwarte peper. Maar kari patta of kerrieblaadjes vind je er haast nooit in terug.

Wat er nog meer op de ingrediëntenlijst staat, is afhankelijk van het land of de producent waar de kerrie vandaan komt. Denk aan variaties met anijs, kaneel, cayennepeper, knoflookpoeder of nootmuskaat.

Masala, kerrie of toch curry?

In Zuid-India, waar het gerecht curry vandaan komt, gebruiken ze natte masala’s, wat wij hier currypasta noemen. Droge masala’s komen traditioneel uit Noord-India. In India kun je zowel gele kerrie als rode kerrie vinden, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. In Nederland is de welbekende gele kerrie verreweg het populairst.

Welke samenstelling de Nederlandse kerrie ook heeft, het hoofdingrediënt is altijd kurkuma. Daar wordt het namelijk die iconische gele gloed van. Een klein beetje kurkuma kleurt al iets geel.

Zoals met wel meerdere gerechten hebben we er onze eigen draai aan gegeven. Want het droge kruidenmengsel dat ze in India masala noemen, heet bij ons kerrie. Terwijl de pasta, saus en het gerecht wel gewoon curry genoemd worden. Ben je in Engeland? Daar geven ze zowel de kruiden, saus als het gerecht de naam curry, al dan niet toegespitst op de specifieke soort.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Cellulose - Sosha