Een ei bestaat uit een dooier en eiwit. Maar soms bevat je kippenei een dubbele dooier. Er zijn zelfs doosjes eieren met alleen maar dubbeldooiers te koop. Best eigenaardig, want hoe ziet een kippenboer of een ei twee dooiers heeft? Is dit toeval of houden boeren er eigenzinnige trucjes op na? 

Wat zijn dubbeldooiers? 

Dubbeldooiers zijn eieren die - zoals de naam al verklapt - niet één dooier bevatten, maar twee. Dit gebeurt wanneer een kip twee keer ovuleert voordat het ei door eiwit en schaal wordt omhuld.  

Hoewel dubbeldooiers van nature kunnen ontstaan, komt het relatief weinig voor. Maar zijn er bepaalde factoren die invloed hebben op het ontstaan van zo'n dubbele dooier? 

Heb jij weleens een ei met dubbele dooier gehad?
Keuzen

Waarom legt een kip een dubbeldooier? 

Een jonge kip, ook wel een ‘pullet’ genoemd, is een kip die net begint met het leggen van eieren, meestal rond de leeftijd van 16 tot 24 weken.  

In deze vroege fase is het voortplantingssysteem van de kip nog niet helemaal op gang, waardoor er soms twee dooiers in één ei terechtkomen.  

Het komt dus vooral bij jonge kippen voor. Naarmate ze ouder worden en hun lichaam beter gewend raakt aan het leggen van eieren, neemt de kans op dubbeldooiers af. Maar hoe weet de boer of het ei een enkele of dubbele dooier heeft?

Zo herkennen boeren dubbele dooiers

Dubbeldooiers zijn meestal groter en zwaarder dan gewone eieren, waardoor ze meteen opvallen. Sander Lourens, onderzoeker Pluimveeketens bij Aeres Hogeschool, legt uit: ‘Eieren met twee dooiers zijn duidelijk groter en wegen meer dan gewone eieren. Voor boeren is het vrij eenvoudig om deze eieren eruit te pikken.’ 

Daarnaast kun je dubbele dooiers zien door de eieren tegen fel licht aan te houden. Dit proces heet 'schouwen' en wordt ook gebruikt om te zien of een ei bevrucht is.

Maar heeft de boer liever eieren met enkele dooiers, of betekenen dubbeldooiers ook dubbele winst?

dubbele dooier eieren keuringsdienst van waarde

De boer zit er niet op te wachten 

Hoewel je af en toe eieren met dubbele dooiers tegenkomt, betekent dit niet dat boeren er blij mee zijn.  

Pluimvee-onderzoeker Sander Lourens licht toe: ‘Het proces voor dubbeldooiers is niet te sturen of te manipuleren. Boeren zien dubbeldooiers daarom eigenlijk liever niet. Ze zijn dan wel groter en zwaarder, maar de boer verdient er niet meer aan. En de klant wil liever een consistent product.’ 

Je zult als consument dan ook niet snel een groot aanbod van dubbeldooiers in de supermarkt tegenkomen.

 

Chinese restaurants 

De eieren met dubbele dooiers worden daarom als speciaal product verkocht aan specifieke markten. Dubbeldooiers zijn namelijk gewild in sommige Chinese restaurants, vanwege hun toepassing in eigerechten die meer eigeel behoeven. 

Lourens voegt toe: ‘Voor deze markten zijn eieren met dubbele dooiers voordeliger.’ Dit biedt boeren een kans om toch nog iets te verdienen aan eieren die anders als minderwaardig zouden worden beschouwd. 

Toevalstreffer 

Boeren sturen het proces om eieren met dubbele dooiers te krijgen dus niet. Ze verdienen er namelijk niet dubbel zoveel aan. Toch kan het voorkomen dat je in doosje eieren uit de supermarkt toevallig een dubbele dooier tegenkomt. Maar geen zorgen, dit is tot stand gekomen door een volkomen natuurlijk proces. 

Meer weten over het eten dat je in je boodschappenmand stopt?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

marijn frank alles op tafel eieren