Wie eieren vers van de boer haalt, zal niet opkijken van een veertje, wat stro of kippenpoep. Voor de eieren in de supermarkt gelden echter veel striktere hygiënerichtlijnen. Toch vind je hier ook geregeld een veer in een doosje eieren. De Keuringsdienst hoorde in de wandelgangen dat deze bewust aan de verpakking toegevoegd worden. Maar wat is daarvan waar?

Pakproces    

Fabrikanten in de Europese Unie wassen of reinigen de eieren over het algemeen niet voordat ze in de winkel belanden. Dit doen ze om de antibacteriële beschermlaag van het ei intact te houden. Wanneer fabrikanten de eieren wel wassen, krijgen bacteriën de kans om het ei binnen te dringen.     

Fabrieksmedewerkers sorteren en controleren de eieren op diverse factoren zoals het uiterlijk, maar ook de binnenkant van de eieren. Dit gebeurt binnen tien dagen na het leggen. Hierna worden de eieren gemerkt en verpakt.

Lees ook dit artikel

Veertje in de doos   

In de regels van NVWA, Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit, staat dat alle zichtbare vervuiling van eieren verwijderd moet worden. Dit is inclusief veertjes om aan de normen rondom hygiëne te voldoen en kruisbesmetting te voorkomen.    

Frederique Muijs werkt bij Anevei, de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren. Dit is een brancheorganisatie die zich richt op de groothandel van eieren en eiproducten. Volgens Muijs is het niet zo gek dat er soms een veer mee de doos in gaat. 

Muijs: ‘Omdat de eieren in Nederland niet worden gewassen, is het wel eens mogelijk dat er een veertje blijft plakken aan het ei. Dit komt omdat de eileider van een kip slijmerig is, waardoor een vers gelegd ei soms kan plakken. Ondanks dat de eieren met een grote blazer behandeld worden om veren te verwijderen, kan er soms een veertje achterblijven.’

Slimme marketing of toeval?  

Een veer in een eierdoos zou wel slimme marketing zijn, volgens retailexpert Erik Hemmes. In een interview met RTL vertelt hij: ‘Eieren met veertjes eraan laten zien dat producten uit de natuur komen.’  

Frederique Muijs vertelt: ‘De veertjes in de dozen zijn puur toeval. Het is geen bewuste marketing truc. Echter, eieren blijven een natuurproduct, het is dus mogelijk dat her en der een veertje aan de schaal blijft plakken.’ Ondanks de grote blaasmachine en steekproeven die de hygiëne van de eieren waarborgen, zit er af en toe nog een verdwaald veertje.

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

kwv_gids_mockup.jpg