Koop een doos met eieren en je weet precies waar ze gelegd zijn. Haal de schaal eraf en je bent de kluts kwijt. Bijna de helft van de eieren die we eten, is namelijk verwerkt in producten zoals koekjes en saus. Maar om wat voor eieren gaat het dan? Keuringsdienst van waarde zoekt uit hoe het zit.

Codes verklappen herkomst eieren

Wanneer je eieren koopt, geeft de code op het ei inzicht in de herkomst en leefomstandigheden van de kip. 

Zo duidt een code die begint met een 2 op scharreleieren, een 1 staat voor vrije uitloop, een 0 voor biologisch.

Hoe lager het cijfer, hoe rianter de kip leeft. Alleen op de verpakking van bijvoorbeeld een pot mayonaise blijft het een mysterie welk ei de producent op de kop hebben getikt. 

Keuringsdienst van Waarde - codes op eieren

Honderd miljard eieren in de EU

Volgens ei-econoom Peter van Horne zijn er in de EU ongeveer 380 miljoen kippen die jaarlijks zo’n honderd miljard eieren leggen. Hoewel 60 procent van deze eieren in de winkel belanden, wordt de rest verwerkt in producten en gebruikt in de horeca. 

Nederland hanteert de hoogste normen voor kippenwelzijn, maar binnen én buiten de EU zijn de standaarden vaak veel lager. Van Horne licht toe: ‘Er komen steeds meer eieren uit Oekraïne en Azië. Deze eieren voldoen niet aan de standaard van dierenwelzijn. Ze passen de milieuregels en stikstofnormen die wij hanteren daar niet toe. Maar voor veel fabrikanten van koekjes en sauzen gaat het om de kostprijs en geld verdienen.’

Keuringsdienst van Waarde - 100 miljard eieren in EU

De rol van eierenbrekers

Eierenbrekers zijn cruciaal in dit proces; deze fabrieken breken eieren voor gebruik in sauzen, koekjes en pasta. Zij verwerken ook kooi-eieren van buiten de EU. Kooi-eieren zijn afkomstig van kippen uit verrijkte kooien. Dat zijn kooien waar een kip leeft op een A4-tje ruimte (750 cm2).

De verrijkte kooi is in Nederland verboden. ‘Wij breken en verwerken de eieren en maken ze klaar voor fabrikanten. Dat doen we ook met kooi-eieren uit het buitenland,’ geeft een vertegenwoordiger van een eibrekerij toe in de uitzending. 

Keuringsdienst van Waarde - kooi-eieren

Verrassingsei in je koekjes of saus

Koop je een kant-en-klare rotirol met ei en zie je 'Herkomst: China' op de verpakking staan? Dan duidt dit volgens ei-econoom Peter van Horne waarschijnlijk op legbatterijkippen. Van Horne: ‘Nieuwe regelgeving uit Brussel zou een logische stap zijn. Dat producenten verplicht zijn om aan te geven waar de eieren precies vandaan komen.’ 

Tot die tijd blijft het veelal een verdacht verrassingsei die door je koekjes en saus is geroerd. Tenzij de fabrikant je het graag vertelt op de verpakking.