In Onze boerderij internationaal bezoekt Yvon Jaspers een bijzondere biologische boerderij in de buurt van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Lokale medewerkers stellen groentepakketten samen, schoolkinderen ontdekken waar hun eten vandaan komt en bezoekers komen uit alle windstreken. Dit levendige bedrijf wordt gerund door Els, die achttien jaar geleden voor de liefde naar Kenia vertrekt. ‘We hadden geen idee waar we aan begonnen.’
Hoe het allemaal begon
Els woont en werkt in Amsterdam als ze verliefd wordt op de Keniaanse Kamande. ‘Een hele leuke man,’ vertelt Els. ‘Maar hij maakte wel meteen duidelijk dat hij na tien jaar klaar was met zijn Europese avontuur. Hij vertelde over een stuk familiegrond vlak bij Nairobi waar niemand iets mee deed. Dat vond hij zonde: hij wilde er gaan boeren.’
In eerste instantie heeft Els haar twijfels. ‘Het ging om acht hectare grond met een huis erop, maar er was geen water en geen elektriciteit. Hoe kun je daar zomaar iets beginnen, zonder inkomen?’ Via haar netwerk vindt ze een baan in Nairobi. ‘Toen wist ik: we kunnen onze koffers pakken. We gaan naar Kenia.’
Een sprong in het diepe
In de eerste jaren werkt Els fulltime in Nairobi, terwijl Kamande stap voor stap de boerderij opbouwt. Zonder enige boerenervaring, maar met enorme gedrevenheid en durf. Het stel leeft in die periode volledig van Els’ salaris. ‘Elke maand bekeken we wat er mogelijk was om de boerderij verder uit te breiden: kunnen we gereedschap kopen, een watertank aanschaffen, iemand aannemen?’
'Vaak denk ik: wat zou Kamande gedaan hebben?'
Van dichtbegroeide bush naar levendige verzamelplek
Na een paar jaar oogsten Els en Kamande de eerste groenten. Ze beginnen met het samenstellen van groentepakketten, die door steeds meer mensen worden afgenomen. Vrienden en collega’s vinden hun weg naar de boerderij en keren terug met complete families en schoolklassen.
Zo verandert de dichtbegroeide bush langzaam in een biologisch groenteparadijs dat inmiddels ook een educatief centrum is. Een levendige plek met zo’n 80 lokale medewerkers en dagelijks bezoekers uit de hele wereld. Het loopt zo goed dat Els haar baan opzegt en de farm fulltime gaat managen. Ze geniet er met volle teugen van.
Groot verlies
Alles lijkt voorspoedig te gaan. Maar dan wordt Kamande ziek. Longkanker is de diagnose. Hoewel Kamande optimistisch blijft, is de ziekte niet te overwinnen. Els verliest haar grote liefde en de stuwende kracht achter het bedrijf. ‘We hebben één keer gesproken over wat er na zijn dood moest gebeuren. Ik dacht dat ik niet zonder hem kon, maar hij zei: Je bent sterk genoeg, je weet precies wat je moet doen.’
Verder met Kamande in gedachten
Kamande krijgt gelijk. Els mist hem enorm, maar het lukt haar om door te gaan. Met hem in gedachten bouwt ze verder aan hun gezamenlijke droom. ‘Ik zit vol ideeën voor de toekomst en denk vaak: wat zou Kamande gedaan hebben? Alles hier ádemt Kamande. Ik ben trots op wat we samen hebben opgebouwd. Deze plek is mijn leven.’
Onze boerderij internationaal zie je elke woensdag 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en is wekelijks te streamen via NPO Start.
Lees onze privacyverklaring