Een broodje gezond of een salade niçoise is niet compleet zonder een gekookt ei. Maar hoe kan het dat als je zelf een hardgekookt ei kookt, er na een tijd een blauwe ring om het eigeel ontstaat? En waarom is dit bij voorverpakte broodjes en salades uit de supermarkt of tankstation niet het geval? Alles op tafel zoekt het uit. 

Hardgekookt eitje 

In het weekend heb je waarschijnlijk volop de tijd om rustig een eitje te koken.  Doordeweeks zijn we over het algemeen een stuk gehaaster. Maar wat doe je, als je op een werkdag toch een hardgekookt eitje tijdens je welverdiende lunchpauze wilt eten?  
 
Je kunt je ei de avond ervoor koken. Dan loop je echter wel het risico dat er een mysterieuze blauwe ring om het eigeel van je hardgekookte eitje zit. Het ziet er niet heel smakelijk uit, maar wat is het precies?  

 

Chemische reactie in eigeel

Dat blauwgroene randje om het eigeel ontstaat door een chemische reactie tijdens het koken van een ei. Wanneer je een ei kookt, reageert zwavel, wat in het eiwit van het ei zit, met ijzer in het eigeel.   

Als het eiwit warmer wordt dan 70 graden Celsius, vormt de zwavel in het eiwit waterstofsulfide. Zodra deze stof in contact komt met het ijzer in de dooier ontstaat er ijzersulfide: een stof die voor blauwgroene kleur om je eigeel zorgt. Maar die onaangename kleur ontstaat niet bij elk gekookt ei. Hoe zit dat? 

Hoe vaak eet jij een eitje?
  1. Dagelijks 33% (265 stemmen)
  2. Wekelijks 58% (469 stemmen)
  3. Zelden 8% (66 stemmen)
  4. Nooit 2% (15 stemmen)

Te hard gekookt? 

Hoe langer je het ei kookt, hoe groter de kans op zo’n blauwgroene ring. Het komt dan ook voornamelijk voor bij hardgekookte eieren. Als je een ei te lang laat koken,kan zelfs de hele dooier blauw worden.  

 Gelukkig kun je een ei met een blauwgroen randje zonder zorgen eten. Het is namelijk een volkomen natuurlijke reactie. Ijzersulfide is niet schadelijk voor je gezondheid en verandert niets aan de smaak of voedingswaarde van het ei.   

Dus, hoewel het er minder appetijtelijk uitziet, is er geen reden tot zorg. Maar hoe kan het dat die ring niet te zien is in eieren op voorverpakte broodjes of in salades uit de supermarkt? 

Voorgekookte eieren 

 Fabrikanten en supermarkten koken hun eieren meestal korter en op lagere temperaturen om de vorming van ijzersulfide te voorkomen. Bovendien worden eieren na het koken snel afgekoeld in ijswater. Deze technieken zorgen ervoor dat het eigeel zijn heldergele kleur behoudt. 

Gek product

In Alles op tafel laat chef-kok Ramon Brugman zien dat je voorverpakte gekookte eieren in de supermarkt kunt kopen die meer dan 9 dagen houdbaar zijn. 
Benieuwd? 

Hoe voorkom je de blauwgroene kleur in je dooier? 

Als je in het vervolg eieren kookt om later te consumeren, zijn er een paar dingen die je kunt doen om die blauwgroene kleur te voorkomen.  

Tip 1: Kook je eieren minder lang. Hoe langer je het ei kookt, hoe groter de kans dat er een blauw randje om de dooier ontstaat. Heb jij je eieren toch het liefst hardgekookt? 

Tip 2: Probeer het ei op een lagere temperatuur te garen. Dit kan namelijk ook op een temperatuur van bijvoorbeeld 85 graden Celsius. 

Tip 3: Na het koken kun je de eieren het best laten ‘schrikken’ door ze in een ijsbad te dompelen of onder koud water te houden. Dan stop je direct het kookproces, en voorkom je de blauwe ring om het eigeel. Een ander voordeel is dat je ei makkelijker te pellen is. 

Het kan geen kwaad, maar je kunt het voorkomen 

Er zijn dus verscheidene dingen die je kunt doen om dat blauwe randje om je eigeel te voorkomen. Kom je toch een ei tegen met zo’n blauwgroen randje? Dan kun je die prima eten.  

 

Alles op tafel kijken 

Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel. 

Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Iedere maandag wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Kijk hier de aflevering op NPO Start.

Meer weten over het eten dat je in je boodschappenmand stopt?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Marijn Frank, Anna Gimbrère, Maarten Remmers en Ramon Brugman in Alles op tafel