Ben je fan van een poké bowl, maar wil je graag wat tips en trucs om de beste poké bowl te maken? Wij leggen je uit hoe je het beste de rijst bereidt en welke vis een goede keuze is. En natuurlijk delen we ook de lekkerste recepten van de BinnensteBuiten-chefs, van vis tot vega.

Welke soort rijst voor een poké bowl?

Poké bowls komen oorspronkelijk uit Hawaii. 'Poké' betekent 'stukje' of 'iets wat gesneden is', wat wijst op de blokjes van verse vis die de Hawaïanen op hun rijst leggen. Deze bowls zijn sterk beïnvloed door Japanse sushi, alleen dan zijn de ingrediënten uit het rolletje gehaald en in stukjes gesneden. 

Omdat je de bowls doorgaans met eetstokjes eet, is het top om sushirijst te gebruiken voor een poké bowl. Deze is kleverig, waardoor je die goed met je eetstokjes kunt pakken. Meer zin in basmatirijst, bruine rijst, quinoa of spelt? Dat kan natuurlijk ook. En meer fan van Mexicaanse ingrediënten? Ga daar dan voor. Gebruik vooral wat je in huis hebt en wat je lekker vindt!

'Poké' is een Hawaïaans woord en betekent 'stukje' of 'iets dat gesneden is'

Hoe kook je rijst voor een poké bowl?

De beste manier om je sushirijst te koken, is door de rijst met een kopje af te meten. Was dan je rijst in een vergiet, of in een pan - net zolang totdat het water niet meer troebel ziet. Als je het in een pan wast, is je rijst na ongeveer 3-5 keer spoelen klaar voor gebruik. 

  • Heb je een rijstkoker? Voeg dan voor 1 kopje rijst ook 1 kopje water toe en zet je rijstkoker aan. 
  • Als je je rijst in een pan kookt, voeg dan ook per 1 kopje rijst 1 kopje water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vijf minuten koken met de deksel op de pan. Zet dan je pit op de laagste stand en laat dit nog vijf minuten zachtjes koken, haal de deksel niet van de pan af. Zet dan het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan. Zo geef je de rijst tijd om droog te garen en zul je lekkerdere rijstkorrels hebben. 

Voeg dan per 100 gram rijst een eetlepel sushi-azijn en eventueel een snuf suiker toe aan de warme rijst en mix. Je bent dan klaar om je poké bowl verder in te richten! Tip: gebruik je rijst in de bowl als die nog warm is. Dat steekt lekker af tegen de koude ingrediënten die je erop legt.

Welke soort vis voor je poké bowl?

Zalm en tonijn behoren tot de meest populaire ingrediënten van een poké bowl. Hartstikke lekker natuurlijk, maar de populariteit van deze vissoorten kan er ook voor zorgen dat die overbevist wordt. Pointer heeft zes handige tips waardoor je duurzame vis herkent. Zo gaat het met de Noorse en Schotse zalm relatief goed! Benieuwd naar de duurzaamheidsfactoren van elke soort vis? Je checkt het gemakkelijk via deze VISwijzer

Ook belangrijk is dat de vis heel erg vers is, omdat je 'm rauw gaat eten. Geef deze boodschap dus door aan je visboer.

Natuurlijk is een vegetarische of veganistische poké bowl ook een optie! Denk aan tempeh, tofu of paddestoelen als vervangende topping. De chefs van BinnensteBuiten houden ook van een lekkere poké bowl, dus hebben we hun lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet.

Poké bowl met zalm

Chef Ramon Brugman maakt een klassieke sushi bowl met zalm en veel groenten. Hij topt 'm af met wasabimayonaise. Lekker!

poke bowl recepten tips zalm

Vegetarische poké bowl met maïs, biet en hazelnoot

Voor deze poké bowl gebruikt chef Sharon de Miranda jasmijnrijst die ze roze kleurt met bietenpoeder. Een gerechtje die van je bord spat van de gezelligheid!

Vegetarische poke bowl week zonder vlees & zuivel

Bowl met rijstnoedels en tempeh

Deze bowl is niet met rijst maar met noedels. Net een tikkie anders dus, maar de toppings zijn ook heerlijk in een poké bowl. Op naar Sharon de Miranda's recept dus.

poke bowl recepten tips tempeh

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - kombucha