Wij dachten voor een paar seconden dat de man op de foto onder de zonnebank ging liggen. Maar het bleek toch niet helemaal te kloppen. Deze cabine is namelijk bedacht om daklozen een warme en droge nacht te bezorgen. Hoe zit dat?

Duitse stad experimenteert met slaapcabines voor daklozen; goed idee?

Volgens De BAGW, de Duitse overheidsinstantie die zich bezighoudt met dakloosheid, zijn er meer dan 650.000 mensen thuisloos in Duitsland. Op een bevolking van 83 miljoen praten we dan over een percentage van 0.78 procent. In Nederland, liggen de cijfers anders. Hier wordt het aantal daklozen geschat op 40.000, zo’n 0.24 procent van de bevolking. Een groot probleem, waarbij veel mensen ‘s nachts op straat slapen. In het Duitse stadje Ulm experimenteren ze daarom momenteel met speciale cabines die daklozen moeten beschermen tegen de koude, winterse nachten.

Het 'Ulmer-nest'

Ulmer-nest

"Vandaag zijn de eerste twee Ulm-nesten gepositioneerd - helaas door corona met vertraging, maar net op tijd voor de echt koude nachten", schrijven de bedenkers van het initiatief op hun Facebookpagina. De nesten worden nu nog als experiment ingezet, maar als het aan initiatiefnemers ligt, komt daar snel verandering in. "We hopen met de Ulmer-nesten enige bescherming en veiligheid te bieden aan degenen die dat het meest nodig hebben in."

Wat kan je verwachten?

De kleine hut is gemaakt van hout en staal en biedt plaats aan maximaal twee personen (of één persoon en een huisdier of bagage). Ze zijn - gelukkig - waterdicht, beschermen tegen kou, wind en vochtigheid en hebben zelfs zonnepanelen op het dak om voor verwarming te zorgen. Ook nog eens een duurzaam initiatief, dus!

Wanneer je binnen bent, kan het 'nest' veilig worden vergrendeld, laten de makers weten. In de kleine ruimte kan je via een radionetwerk contact opnemen met een team dat de 'nesten' in de gaten houdt. Toch fijn, mocht er iets gebeuren… Als je s' ochtends de cabine verlaat, stuurt een bewegingssensor een waarschuwing naar maatschappelijk werkers. Zij maken de slaapplek vervolgens weer schoon. Klaar voor de volgende gebruiker. 

Of het een succes gaat worden, moet de tijd ons leren. Maar een interessant experiment is het zeker!