Rome, 22 februari 2025 – Honderden mannen in witte gewaden met schuin over de borst gedragen stola's zijn vandaag biddend en zingend door de straten van Rome getrokken richting de Sint-Pietersbasiliek. Deze geestelijken zijn geen priesters, maar diakens. Zij zijn dezer dagen in de Eeuwige Stad om deel te nemen aan de speciaal voor hen georganiseerde viering van het Heilig Jaar 2025.
Het jubeljaar dat tot begin januari 2026 duurt, zal naar verwachting meer dan 30 miljoen pelgrims en bezoekers naar Rome trekken. Naast algemene vieringen organiseert het Vaticaan speciale evenementen voor verschillende groepen, onder wie militairen, kunstenaars, religieuzen en jongeren. Sinds gisteren vindt het zogenoemde Jubileum van de Diakens plaats.
Van de aanwezige diakens komen er ongeveer 4.000 uit Italië, gevolgd door 1.300 uit de Verenigde Staten, 650 uit Frankrijk, 350 uit Spanje, 230 uit Brazilië, 160 uit Duitsland en 150 uit Mexico. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse diakens er nu in Rome zijn.
Zieke paus
Ongetwijfeld zijn veel deelnemers aan de jubeljaarbedevaart teleurgesteld dat ze paus Franciscus niet te horen en te zien krijgen. De 88-jarige Romeinse pontifex verblijft sinds 14 februari in het academische Gemelli-ziekenhuis in Rome vanwege diverse luchtweginfecties, waaronder een dubbele longontsteking. Zijn toestand baarde aanvankelijk grote zorgen, maar behandelende artsen meldden gisteren dat zijn leven niet acuut in gevaar is. Toch blijft de situatie precair: de grootste risico’s zijn een mogelijke sepsis en verdere complicaties.
De zondagse hoogmis in de Sint-Pieter bij gelegenheid van het Jubileum van de Diakens zal morgen worden opgedragen door aartsbisschop Rino Fisichella, pro-prefect van het Dicasterie voor Evangelisatie en hoofdverantwoordelijke van de organisatie van het Heilig Jaar 2025. Die zal morgen namens de paus 23 mannen tot diaken wijden.
Helpers
Diakens zijn gewijde ambtsdienaren. Alle bisschoppen en priesters hebben in eerste instantie ook de diakenwijding ontvangen. Het diaconaat is de eerste graad van het wijdingssacrament. Diakens die doorgaan voor het presbyteraat (priesterschap) worden transeunte diakens genoemd; in de regel beloofden zij bij hun diakenwijding celibatair te blijven. Permanente diakens, die veelal gehuwd zijn voordat zij gewijd werden, blijven alleen diaken.
Hoewel diakens ook eigen liturgische taken hebben, gaat het in hun ambt primair om het diaconaat in de betekenis van hulp aan noodlijdenden en assistentie van de bisschop in het besturen van de kerk. Het woord diaken komt van het nieuwtestamentische Grieks diā́konos, dat ‘helper’ betekent.