Kun je eenzaamheid oefenen?

We worden allemaal wel eens overvallen door het gevoel van eenzaamheid. Juist in deze tijd voelen veel mensen zich langdurig eenzaam. Jacobine Geel verdiept zich in deze aflevering van het vernieuwde Jacobine op 2 in eenzaamheid.

Is eenzaamheid iets anders dan alleen zijn? Kun je eenzaam zijn oefenen? Kan er ook kracht zitten in eenzaamheid? Om antwoord te krijgen op deze én meer vragen, spreekt Jacobine Geel onder andere met ontdekkingsreiziger Arita Baaijens.

Waar anderen eenzaamheid misschien graag willen vermijden, zocht zij de eenzaamheid juist zelf op. Vijftien jaar lang reisde ze met een karavaan kamelen door de Egyptische woestijn. Deze zelfgezochte eenzaamheid veranderde haar kijk op het leven, en de eenzaamheid maakte haar ook krachtig. In de woestijn leerde Arita Baaijens de angst voor het onbekende om te zetten in een positieve kracht.

Arita Baaijens
Arita Baaijens
Marjan Slob
Marjan Slob

Ook filosofe Marjan Slob neemt plaats tegenover Jacobine. Zij schreef het boek De lege hemel, waarin ze eenzaamheid ook benaderd als een vermógen. Want wanneer je eenzaam bent, lijd je aan wat er niét is, en dat getuigt weer van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. 

Beatrijs Hofland
Beatrijs Hofland
Jacobine Geel
Jacobine Geel

Met Beatrijs Hofland belicht Jacobine de donkere kant van eenzaamheid. In haar werk als geestelijk verzorger maakt Beatrijs Hofland veel schrijnende situaties mee, waarin mensen juist aan eenzaamheid lijden. Dit merkte ze vooral in de afgelopen paar maanden, toen mensen massaal binnen moesten blijven en soms weken geen contact hadden met anderen. 

Mooie en boeiende gesprekken in Jacobine op 2 dus, voorafgaand aan 'de week van de eenzaamheid'.