30-01-2020
In de Keizersdom van Sint-Bartholomeüs in Frankfurt am Main is donderdagavond de eerste assemblee van de Synodale Weg geopend. De komende dagen vinden de plenaire vergaderingen plaats van dit historisch rooms-katholiek kerkoverleg. 

De plechtige opening vond plaats tijdens een eucharistieviering met als hoofdcelebrant kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK). 

De Synodale Weg is georganiseerd onder auspiciën van DBK en het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK). Het doel is de geloofwaardigheid van de katholieke kerk te herwinnen die door de misbruikschandalen een flinke deuk heeft opgelopen. 

De vergaderingen van deze eerste assemblee vinden vanwege bouwactiviteiten in de Dom plaats in het voormalige Dominicanenklooster van Frankfurt. De volgende assemblee van dit jaar staat gepland op 3-5 september.

De hervormingsdialoog is ‘Synodale Weg’ genoemd om te benadrukken dat het een weg is die gezamenlijk moet worden afgelegd: zowel geestelijken als leken. In conservatieve kringen wordt dit overleg met de nodige scepsis gadegeslagen. De organisatie zou volgens de criticasters onterecht de indruk willen wekken dat de Katholieke Kerk een democratisch te besturen entiteit zou kunnen zijn. Vooral de discussiepunten over de mogelijkheid van de scheiding der machten, van de afschaffing van het verplichte priestercelibaat en van de openstelling van het wijdingssacrament voor vrouwen wekt de afkeer van de conservatieven. 

De DBK en de ZdK hebben voor de Frankfurter Dom gekozen omdat die kerk zich “in het hart van ons land en van de stad Frankfurt” bevindt, verklaarde kardinaal Marx vorig jaar. Frankfurt is het voornaamste financiële centrum van de Bondsrepubliek. “In het bruisende leven van de moderne maatschappij zoekt de Kerk haar plaats en wel temidden van alle gedoopten”, zei de DBK-voorzitter. Het moet volgens hem duidelijk worden dat de Synodale Weg een geestelijk proces is en dat “de Kerk altijd midden in de wereld een evangeliserende Kerk is”.

Anders dan de naam doet vermoeden is de Dom van Frankfurt geen kathedraal. De kerk, in 1238 gewijd aan de apostel Bartholomeüs, gaat terug op een Karolingische palts. In het jaar 794 vond er de door Karel de Grote bijeengeroepen Synode van Frankfurt plaats. Vanaf 1352 was dit gotische godshuis de plaats waar de Rooms-Duitse koningen werden gekozen. Vanaf 1562 werden er de keizers van het Heilig Roomse Rijk gekroond. Ondanks de Reformatie bleef de Sankt-Bartholomäus rooms-katholiek. Thans is zij een parochiekerk.

De Keizersdom is de grootste kerk in het bisdom Limburg. Dit diocees omvat delen van de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Hessen. De kathedraal van het bisdom is de Limburger Dom in de stad Limburg an der Lahn. De huidige bisschop is Georg Bätzing. Hij is dus feitelijk de gastheer van de Synodale Weg.