Gądecki

Bonn, 7 april 2022 – In diverse landen wordt met argusogen ogen gekeken naar de Synodale Weg, het hervormingsproces van de Katholieke Kerk in Duitsland. Zo ook in Polen. Aartsbisschop Stanisław Gądecki van Poznań, voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie (KEP), heeft in een open brief aan het Duitse episcopaat laten weten bezorgd te zijn over de koers van de Synodale Weg. Dat deze brief eerst werd gepubliceerd en pas daarna werd gestuurd aan het secretariaat van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) is de DBK-voorzitter bisschop Georg Bätzing van Limburg in het verkeerde keelgat geschoten.

Gądecki schrijft in zijn brief gedateerd op 22 februari: “Trouw aan de leer van de Kerk mogen wij niet toegeven aan de druk van de wereld en de heersende cultuur, want dit kan leiden tot morele en geestelijke corruptie. Laten we vermijden afgezaagde slogans en standaardeisen te herhalen, zoals de afschaffing van het celibaat, het priesterschap voor vrouwen ... of de zegening van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.”

Het waren vooral de omstandigheden van de publicatie die de anders zo nuchtere Bätzing kwaad maakten, analyseert DomRadio vandaag. Het was niet alleen het feit dat er een open brief werd gestuurd in plaats van de overeengekomen theologische dialoog tussen de twee bisschoppenconferenties dat hem kwaad maakte. Het was vooral ook dat de tekst van de brief eerst was uitgelekt naar het conservatief katholiek blad Die Tagespost en vervolgens pas per e-mail naar de geadresseerde werd verstuurd. Dit getuigt van een slechte stijl, aldus de Duitse Bisschoppenconferentie, en aanvankelijk leek er weinig animo te zijn om op hetzelfde niveau te reageren.

Bätzing besloot met tegenzin een repliek te formuleren, omdat hij het Latijnse spreekwoord Qui tacet consentire videtur (‘Wie zwijgt, stemt toe’) niet van toepassing wilde laten zijn.

“Ik was erdoor geïrriteerd”, schrijft de DBK-voorzitter. En in tegenstelling tot Gądecki publiceerde Bätzing de brief niet, maar liet hij zijn persbureau erover informeren. “Het zou beter zijn als brieven tussen ons niet openbaar werden gemaakt, maar dienden voor echte uitwisseling onder elkaar”, aldus Bätzing.

In het verdere verloop van de brief geeft de bisschop van het Duitse bisdom Limburg nog eens aan wat de reden is voor het opzetten van de Synodale Weg: “te kijken naar en te werken aan de systemische oorzaken van geseksualiseerd geweld in de ruimte van de kerk en de doofpot daarvan”. Bätzing vervolgt: “Het feit dat in deze context, met de kwesties van macht, priesterlijke levensstijl, de rol van de vrouw en de seksuele moraal, ook vragen aan de orde komen die al lang besproken worden, maakt deze kwesties niet minder belangrijk, maar toont de urgentie ervan aan”. 

Noordse bisschoppen verontrust door Synodale Weg (10 maart 2022)

De DBK-voorzitter schreef onlangs ook een antwoordbrief aan de katholieke bisschoppen van Scandinavië, die eveneens publiekelijk kenbaar hadden gemaakt hevig verontrust te zijn door de koers van de Synodale Weg. Ook zij vrezen een protestantisering van de Duitse kerk. De DBK heeft haar antwoordbrief wel gepubliceerd. Daarin verdedigt Bätzing de Synodale Weg met de verzekering dat de beslissingen die genomen zullen worden zeker niet lichtvaardig zijn, maar gefundeerd zullen worden op de Bijbel en de Traditie van de Kerk. Ook gaf hij aan dat bisschoppen volgens Vaticanum II de plicht hebben om de “tekenen van de tijd” te interpreteren in het licht van het Evangelie. “Niet alleen van de Schrift en de Traditie, de theologie, het leergezag en de geloofszin van de gelovigen (sensus fidelium), kan iets geleerd worden over Gods wil voor de mensheid en voor zijn Kerk, maar ook van hedendaagse gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis, waardoorheen Gods volk op pelgrimstocht is.”