Pointer en De Balie presenteren: Food for Thought

Menig visser weet: de vis wordt duur betaald. Weet de rest van Nederland dat ook? De visserij moet duurzamer, met minder bodemberoering, minder brandstofverbruik en minder ongewenste bijvangst, maar zijn we ook bereid daarvoor te betalen? En hoe zorgen we dat we een duurzame vis op ons bord ook echt als zodanig herkennen?

Zaterdagavond 11 juni om 20.00 uur gaan we in samenwerking met De Balie op zoek naar een duurzame verhouding tussen de Nederlandse keuken en de zee. We verlangen veel van de Noordzee: duurzame visserij, wind op zee en niet-bevisbare natuurgebieden. Hoe kan deze transitie samen met vissers worden bereikt? Er ligt een politieke – en culinaire – vraag op ons bord: hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee?

Aan de hand van fragmenten uit onze uitzending over duurzame vis gaat Teun van de Keuken in gesprek met o.a. visser en ondernemer Hendrik Kramer over duurzame visserij. Hendrik is één van de duurzame koplopers in de Nederlandse visserij. Hij vaart met een nieuw hybride schip dat minimaal 60 procent brandstof bespaart. Daarmee vist hij soms zelfs met maar één net in plaats van twee, zodat zijn schip nog minder gewicht hoeft voort te trekken en zijn brandstofgebruik afneemt. Ook probeert hij zo min mogelijk ondermaatse, nog niet volgroeide, vis te vangen. Hij experimenteert erop los om dat verder te beperken, zoals nu met de echosounder.

Tickets voor deze avond zijn te verkrijgen via de website van De Balie en het programma is ook online te volgen via een (gratis) livestream. De gasten in de zaal krijgen een visproeverij voorgeschoteld tijdens het programma.

Wil jij hier bij zijn?

Koop hier nu je kaartje!