René Sommer is eindredacteur van het journalistieke KRO-NCRV platform Pointer dat onderzoek deed naar duurzame visvangst en illegale vishandel.

‘Als je in een restaurant vraagt waar de tonijn op je bord vandaan komt, is de kans heel klein dat je daar een duidelijk antwoord op krijgt. Het blijkt dat importeurs en groothandels, van wie de horeca de producten betrekt, meestal geen precies idee hebben van de herkomst van de vis die ze verkopen.

Er wordt heel vaak de andere kant op gekeken en naar elkaar gewezen. De consument weet dus niet of de vis duurzaam gevangen is. Dat betekent bijvoorbeeld dat het niet zeker is of er sprake is van legale visvangst, er geen slavernij aan te pas is gekomen en of er rekening is gehouden met de vangstquota.



Supermarkten hebben over het algemeen een iets beter systeem. De kans dat de vis die je daar koopt, duurzaam gevangen is, is groter. Maar zelfs als er een MSC-keurmerk op tonijn staat, kan het om illegale vangst gaan. Uit ons onderzoek blijkt dat niemand honderd procent kan garanderen dat tonijn duurzaam is gevangen.’ 

Lees hier het hele artikel over niet-zo-duurzaam gevangen vis

Meer lezen over dit onderwerp?

Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes op eetgebied. Van de herkomst van jouw stukje vis, tot aan de recepten die je kunt gebruiken om er een fantastisch gerecht van te maken. Zo weet jij waar je aan toe bent. 

groenten op een hoop