Andy Warhol

New York, 8 december 2021 - In het Brooklyn Museum is momenteel een tentoonstelling te zien die is gewijd aan de katholieke aspecten van het kunstenaarschap van Andy Warhol (1928-1987). 

De expositie, getiteld Andy Warhol: Revelation is nog te bekijken tot 22 juni 2022. De samenstellers hebben zich verdiept in diverse thema's, zoals “leven en dood, macht en verlangen, de rol en representatie van vrouwen, beelden uit de Renaissance, familie- en immigrantentradities en -rituelen, afbeeldingen van Christus (...)”.

Onder de meer dan honderd tentoongestelde objecten bevinden zich zeldzaam bronnenmateriaal en nieuw ontdekte voorwerpen die een frisse en intieme kijk geven op Warhols creatieve proces, alsook belangrijke schilderijen uit zijn epische reeks Laatste Avondmaal (1986), de experimentele film The Chelsea Girls (1966), een onvoltooide film over de ondergaande zon, gemaakt in opdracht van de familie De Menil en gefinancierd door de rooms-katholieke kerk, en tekeningen die Warhols moeder, Julia Warhola, maakte toen ze met haar zoon in New York woonde.

Andy Warhol werd geboren als Andrew Warhola in Pittsburgh. Naast kunstenaar was hij filmmaker en uitgever. Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van de Amerikaanse Pop Art. Zijn bijnaam is The Pope of Pop.

Zijn carrière begon al in de jaren vijftig als grafisch ontwerper en illustrator voor mode-, glossy- en lifestylebladen en ontwikkelde zich snel. Hij liet een omvangrijk oeuvre na, variërend van eenvoudige reclametekeningen tot schilderijen, objecten, films en boeken. Daarnaast was hij ook actief als muziekproducer.

Warhols ouders behoorden tot het Lemken-volk. Zij waren arbeidersemigranten uit Mikó, Oostenrijk-Hongarije (nu Miková genoemd, gelegen in het huidige noordoosten van Slowakije). 

Warhols vader emigreerde in 1914 naar de Verenigde Staten, en zijn moeder voegde zich bij hem in 1921. Hij werkte in een kolenmijn. Het gezin behoorde tot de Roetheense Griekse-katholieke kerk. De Warhola’s kerkten in Saint John Chrysostom Byzantine Catholic Church in Pittsburgh. 

Op 3 juni 1968 werd Warhol in Manhattan van dichtbij neergeschoten. Hij lag twee maanden in het ziekenhuis om te herstellen. De schietpartij was een keerpunt in zijn bestaan. Omdat hij het overleefd had, legde hij de gelofte af elke zondag naar de kerk te gaan. In de jaren die volgden hield hij zich aan die gelofte, maar dan wel op zijn eigenzinnige manier: hij ging “vijf minuten” naar de kerk van Saint Vincent Ferrer op Lexington Avenue, vlakbij zijn huis, voordat hij een taxi naar de vlooienmarkt in Chelsea nam.

Op 2 april 1980 ontmoette Warhol de Poolse paus Johannes Paulus II tijdens een algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.